Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek ze śliwkami pamięci p. Wandy

 

Skład:

  • 3/4 kostki margaryny (kostka 25dkg)
  • szklanka cukru (szklanka o pojemności 1/4 litra)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki
  • łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
  • ewentualnie łyżka gęstej kwaśnej śmietany (niekoniecznie) ale lepiej dać

 

 

 

Sposób wykonania:
Utrzeć margarynę z cukrem i ucierając kolejno dodawać po jednym całym jajku.
Po dodaniu jajek stopniowo, dalej ucierając dodawać przesiana mąkę z
proszkiem. Utarta masę wylać na wysmarowana tłuszczem (może być margaryna)
blachę i na ciasto poukładać śliwki przekrojone, bez pestek i przekrojem do
góry ciasno jak się da. Nie wciskać śliwek, tylko układać na cieście. Piec
pół godz. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.

Przepis ten, jak i na murzynek dostałam od przemiłej pani Wandy, której już
dawno nie ma wśród nas. Piekłam wielokrotnie i moim zdaniem jest świetny,
łatwy i tani. Zaleta tego przepisu jest to, że jeśli nie ma świeżych śliwek,
to można użyć z kompotu, czyli można piec jak rok długi. Może i użyć innych
owoców, świeżych lub z kompotu, ale ja piekłam tylko ze śliwkami
.

1 comment for “Placek ze śliwkami pamięci p. Wandy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *