Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek ze śliwkami pamięci p. Wandy

 

Skład:

  • 3/4 kostki margaryny (kostka 25dkg)
  • szklanka cukru (szklanka o pojemności 1/4 litra)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki
  • łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
  • ewentualnie łyżka gęstej kwaśnej śmietany (niekoniecznie) ale lepiej dać

 

 

 

Sposób wykonania:
Utrzeć margarynę z cukrem i ucierając kolejno dodawać po jednym całym jajku.
Po dodaniu jajek stopniowo, dalej ucierając dodawać przesiana mąkę z
proszkiem. Utarta masę wylać na wysmarowana tłuszczem (może być margaryna)
blachę i na ciasto poukładać śliwki przekrojone, bez pestek i przekrojem do
góry ciasno jak się da. Nie wciskać śliwek, tylko układać na cieście. Piec
pół godz. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.

Przepis ten, jak i na murzynek dostałam od przemiłej pani Wandy, której już
dawno nie ma wśród nas. Piekłam wielokrotnie i moim zdaniem jest świetny,
łatwy i tani. Zaleta tego przepisu jest to, że jeśli nie ma świeżych śliwek,
to można użyć z kompotu, czyli można piec jak rok długi. Może i użyć innych
owoców, świeżych lub z kompotu, ale ja piekłam tylko ze śliwkami
.

1 comment for “Placek ze śliwkami pamięci p. Wandy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *