Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Sylwii

Przygotuj z nami przepis, który zawsze się udaje. Czyli pomysł na pieczoną pierś z kurczaka. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: piersi z kurczaka, musztardy, słodkiej i ostrej papryki oraz oliwy z oliwek.   
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 gałązki tymianku

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek i sok z cytryny, wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek.
    Następnie dodać jeszcze musztardę oraz słodką i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *