Pychotka.pl portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Tym razem przepis na naleśniki ze szpinakiem Karoliny. Przepis zawiera: mleko, mąkę, jajka, szpinak i ser feta.
Składniki:
- 1 szkl mąki
- ½ szkl mleka
- ½ szkl wody gazowanej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 50 g ser feta
- 200 g szpinak
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko i wodę.Wbić jajka i razem roztrzepać.Następnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego cista.Z gotowego cista smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem.Lekko przesmażyć i wrzucić szpinak.Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.Wówczas zdjąć patelnie z ognia.Dodać pokrojony ser feta.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wysmarować usmażone naleśniki i zawinąć w trójkąty.
Liczba porcji: 4