Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z truskawkami Judyty

Cieszą nie tylko smakiem, ale wyglądem. Dziś przepis na pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące naleśniki z truskawkami. Do ich wykonania potrzebujesz: truskawek, jajek, mleka, mąki i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • truskawki 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ½  l mleka 
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Do miski przelać mleko.
    Wbić do niego jajko.
    Następnie wsypać mąkę przesianą z solą.
    Na koniec dodać jeszcze cukier puder.
    Całość dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki z mąki.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
    Gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodać odrobinę mąki, a gdy za gęsty trochę mleka.
    Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
    W między czasie umyć truskawki i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Usmażone naleśniki ułożyć na talerzu, rozszyć na nich truskawki i złożyć na pół.
    Można posypać jeszcze cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *