Składniki:
- 3 jajka
- żółtko
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki rumu
- łyżeczka startego suszonego imbiru
- oliwa i masło do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- jogurt naturalny
Sposób wykonania:
Żółtka, roztopione masło, sól oraz cukier ubić ze sobą po czym dodać mąkę, mleko, rum oraz imbir.
Całość dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut.
W miedzy czasie białka ubić na sztywną pianę, którą przełożyć do ciasta naleśnikowego, delikatnie połączyć .
Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym na maśle wymieszanym z oliwą.
Na koniec jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i polać nim naleśniki przed podaniem.