Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser? Upiec puszyste muffinki z jagodami. Do wykonania przepisu potrzebujesz jagód, mleka, jajka, mąki pszennej i orkiszowej.
Składniki:
- 1 szkl jagód
- ¼ szkl oleju
- ½ szkl mleka
- 3/4 szkl mąki pszennej
- ½ szkl mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ szkl cukru
- 1 jajko
Sposób wykonania:
-
Do jednej przesiać mąkę pszenną i orkiszową z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.Natomiast do drugiej miski wlać mleko.Wbić do niego jajko i wsypać cukier.Razem roztrzepać.Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki.Gdy składniki zaczną się łączyć wlać jeszcze olej.Na sam koniec wrzucić jagody.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muf finki.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.
Liczba porcji: 8