Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffinki z jagodami Dagmary

Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser? Upiec puszyste muffinki z jagodami. Do wykonania przepisu potrzebujesz jagód, mleka, jajka, mąki pszennej  i orkiszowej.    
 

Składniki:

  • 1 szkl jagód
  • ¼  szkl oleju
  • ½ szkl mleka
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • ½ szkl mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szkl cukru
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  1. Do jednej przesiać mąkę pszenną i orkiszową z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
    Natomiast do drugiej miski wlać mleko.
    Wbić do niego jajko i wsypać cukier.
    Razem roztrzepać.
    Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki. 
    Gdy składniki zaczną się łączyć wlać jeszcze olej.
    Na sam koniec wrzucić jagody.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muf finki.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *