Odkrywamy ciekawe pomysły na makarony. Tym razem makaron podany na słodko. Czyli przepis na makron z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: maku, migdałów, miodu, orzechów i makaronu.
Składniki:
- 1 op makaronu
- 1,5 szklanki maku
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomaranczy
- 1/2 laski wanilii
Sposób wykonania:
-
Mak opłukać pod bieżącą wodą po czym zemleć go dwukrotnie w maszynce.Następnie dodać do niego miód i razem dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze miąższ z wanilii, skórkę z pomarańczy, orzechy włoskie oraz migdały.Całość dokładnie wymieszać.Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu (al. dente).Gotowy odcedzić i przełożyć do maku.Całość dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem.Wierzch posypać wiórkami masła.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiec.
Liczba porcji: 4