Składniki:
- 3 bakłażany
- 10 dag pieczarek
- 20 dag makaronu
- oliwa
Sos:
- 5 plasterków szynki
- sól
- pieprz
- bazylia
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie pieczarki pokroić oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie obrane bakłażany pokroić w słupki, które posolić i dostawić aby puściły sok, wówczas odcedzić je z tego soku i również obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Odcedzony makaron, pieczarki i bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Natomiast szynkę pokroić w kostkę i smażyć ją podlewając odrobiną wody po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Trzymamy jeszcze przez chwile na małym ogniu aby sos zgęstniał.
Wówczas zalać sosem makaron z dodatkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.