Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z bakłażanem i pieczarkami

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 10 dag pieczarek
  • 20 dag makaronu
  • oliwa

    Sos:

  • 5 plasterków szynki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie pieczarki pokroić oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Następnie obrane bakłażany pokroić w słupki, które posolić i dostawić aby puściły sok, wówczas odcedzić je z tego soku i również obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Odcedzony makaron, pieczarki i bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Natomiast szynkę pokroić w kostkę i smażyć ją podlewając odrobiną wody po czym dodać koncentrat pomidorowy.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
    Trzymamy jeszcze przez chwile na małym ogniu aby sos zgęstniał.
    Wówczas zalać sosem makaron z dodatkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *