Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody malinowe Krystyny

Nie ma to jak smak pysznych, domowych lodów. Tym razem maliny w roli głównej, czyli przepis na lody malinowe. Lista zakupów: maliny, śmietanka kremówka, cukier. 
 

Składniki:

  • 300 g malin
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 ml wody
  • 80 g cukru kryształ

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać wodę.
    Wsypać do niego cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
    Wówczas wrzucić do gotującej się wody maliny.
    Wymieszać i gotować około 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość przetrzeć przez sito.
    Powstałą masę odstawić do ostygnięcia. 
    Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
    Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo maliny.
    Całość delikatnie połączyć i przełożyć do naczynia w którym będą mrozić się lody.
    Jeśli posiadamy maszynę do lodówki postępować zgodnie z instrukcją.
    Jeśli takowej nie mamy wstawić lody do zamrażalki.
    Po godzinie wyjąć , zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalki.
    Czynność ta powtórzyć do najmniej 3 razy po czym dokładnie zamrozić. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *