Składniki:
- 1 melon
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- łyżka rodzynek
- 2- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- 2-3 łyżki przegotowanej wody
Sposób wykonania:
- Do miodu dodać sok z cytryny i pomarańczy.
Całość wymieszać po czym doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać rodzynki wcześniej namoczone w winie (razem z nim), skórkę z pomarańczy oraz odrobinę wody.
Wymieszać i pozostawić na ogniu przez kilka minut.
Następnie dodać jeszcze orzechy i zestawić z ognia do zgęstniani,
W miedzy czasie z melona wydrążyć kuleczki i przełożyć je do salaterki.
Przed podaniem polać go sosem.
Liczba porcji: 3