Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w cieście Bożeny

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: owoce morza. Dziś krewetki w roli głównej. Czyli przepis na krewetki w cieście. Przepis zawiera: krewetki, jajka, mąkę oraz mleko. 
 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 1/4 szkl mleka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku,
    Następnie do miski wlać mleko.
    Wbić do niego żółtko i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą z słodką oraz ostrą paprykę.
    Dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Na koniec dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku.
    W powstałym cieście zanurzać krewetki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *