I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem z truskawek. Aby go wykonać potrzebujesz: truskawek, galaretki truskawkowej oraz śmietanki kremówki.
Składniki:
- 250 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- truskawki do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki po czym zmiksować je na gładki mus.Następnie galaretkę zalać 200 ml wrzącej wody.Dokładnie wymieszać i odstawić, aby przestygła.Wówczas dodać do niej przetarte truskawki.Dokładnie wymieszać.Natomiast dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Do ubitej śmietany dodać truskawkowy mus.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Powstały krem przełożyć do miseczek.Do każdej porcji włożyć po kilka kawałków truskawek.
Liczba porcji: 4