Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem szampański

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. wytrawnego szampana
  • 1 szkl. śmietanki kremowej

    Sposób wykonania:
    Żółtka utrzeć razem z cukrem, białka ubić na sztywna piane z dodatkiem 2 łyżek cukru a żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody.
    Natsępnie szampan wymieszać z sokiem z cytryny i cały czas mieszając dodawać stopniowo żelatynę a potem żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki.
    Po tym czasie dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
    Przelać do pucharków, które owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *