Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- łyżka słodkiej śmietanki kremowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. malin
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- sok z cytryny
- listki mięty
Sposób wykonania:
Mleko razem z łyżką śmietanki i cukrem doprowadzić do wrzenia po czym dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Trzymać na małym ogniu około 2 minut.
Po tym czasie rondelek przykryć i ostudzić trzymając w garnku z zimną wodą.
W między czasie śmietankę ubić a owoce przetrzeć przez sito i dodać do ostygniętego kremu razem z ubitą śmietanką.
Kilka jagód rozłożyć na dnie pucharków i zalać je kremem, doprawionym do smaku sokiem z cytryny.
Udekorować malinami i listkami melisy.