Składniki:
- 1 kg surowej kiełbasy
- 300 g cebuli
- 600 ml piwa
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sok z ½ cytryny
- łyżka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cukier przesmażyć na suchej patelni po czym zalać go 500 ml wody.
Całość mieszać doprowadzić do wrzenia aby syrop mógł zgęstnieć.
Gotowy syrop zestawić z ognia.
Natomiast cebulę posiekać i zeszklic ja na rozgrzanym maśle.
Wówczas oprószyć ja mąkę i jeszcze chwilę smażyć.
Do zeszklonej cebuli wlać piwo oraz syrop cukrowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i wrzucić kiełbasę.
Pozostawić na ogniu około 20 minut.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4