Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiełbasa w piwnym sosie

 

Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy
  • 300 g cebuli
  • 600 ml piwa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukier przesmażyć na suchej patelni po czym zalać go 500 ml wody.
    Całość mieszać doprowadzić do wrzenia aby syrop mógł zgęstnieć.
    Gotowy syrop zestawić z ognia.
    Natomiast cebulę posiekać i zeszklic ja na rozgrzanym maśle.
    Wówczas oprószyć ja mąkę i jeszcze chwilę smażyć.
    Do zeszklonej cebuli wlać piwo oraz syrop cukrowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny i wrzucić kiełbasę.
    Pozostawić na ogniu około 20 minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *