Składniki:
- dziesięć jajek
- dwie szklanki cukru
- trzy szklanki mąki
- pół szklanki suchego maku
- dwie łyżki kakao
- dwie kostki margaryny
- cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne powidła
- duża paczka biszkoptów
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy. Surowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą. W natłuszczonej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami. Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem. Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów. Na wierzch położyć ciasto kakaowe. Piec godzinę, a po upieczenie dowolnie udekorować. Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka(bez cukru)wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk