Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników owoców morza. Wypróbuj przepis na znakomite kalmary. Lista zakupów: kalmary, cytryna, mąka oraz olej do smażenia.
Składniki:
- 4 świeże lub mrożone kalmary
- 1 cytryna
- 1 szkl oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pieprz
- sól
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.Osuszyć je na papierowym ręczniku.Skropić je sokiem z cytryny oraz oprószyć solą oraz pieprzem.Następnie obtoczyć je w mące.Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Następnie majonez wymieszać z jogurtem naturalnym.Dodać obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotowe kalmary ułożyć na talerzu i podawać razem z sosem.
Liczba porcji: 4