Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Tym razem przepis na kalmary w piwnym cieście. Do ich wykonania potrzebujesz: piwa, soku z cytryny, jajka oraz mąki.
Składniki:
- ½ kg kalmarów
- 100 ml piwa
- ½ cytryny
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
-
Kalmary pokrojone na pierścienie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.Natomiast do miski wlać piwo.Wbić do niego jajko ot raz wsypać mąkę.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Wówczas obtoczyć w nim kalmary.Wrzucać je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć do momentu, aż ciasto się zezłoci i powstanie chrupiąca panierka.
Liczba porcji: 4