Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w piwnym cieście Iwony

Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Tym razem przepis na kalmary w piwnym cieście. Do ich wykonania potrzebujesz: piwa, soku z cytryny, jajka oraz mąki. 
 

Składniki:

  • ½ kg kalmarów
  • 100 ml piwa
  • ½  cytryny
  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Kalmary pokrojone na pierścienie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Natomiast do miski wlać piwo.
    Wbić do niego jajko ot raz wsypać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas obtoczyć w nim kalmary.
    Wrzucać je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć do momentu, aż ciasto się zezłoci i powstanie chrupiąca panierka. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *