Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w piwnym cieście

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Dziś przepis na kalmary w piwnym cieście. Lista zakupów: kalmary, piwo, mąka, jajko.
 

Składniki:

  • ½ kg mrożonych kalmarów 
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze krążki.
    Następnie do miski przelać piwo.
    Wbić do niego żółtka i razem rozbić.
    Wówczas wsypać przesianą mąkę.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
    Delikatnie przemieszać, aby piana nie osiadła.
    W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.
    Wrzucać na rozgrzany ruszt i smażyć kilka minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *