Składniki:
· 1 kaczka (około 1 kg)
· pieprz mielony
· 1/2 kg kwaśnych jabłek
· łyżka majeranku
· 3 łyżki oleju
· 1 Mini Kostka Ostre Papryczki KNORR
na karmel :
· szklanka cukru
· łyżeczka wody
· łyżeczka octu
Sposób przyrządzenia:
Oczyść kaczkę, natrzyj pieprzem. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, tuszkę zaszyj nicią, ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w temperaturze 200°C. Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia, posyp pokruszoną Mini Kostką Ostre Papryczki KNORR i zdejmij przykrywkę.
Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet i gotuj nie mieszając, aż cukier zrobi się jasnobrązowy.
Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.{hidetags}