Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zapiekane w piance

Składniki:

  • 8 jabłek
  • 2 szkl. konfitury z wiśni
  • kieliszek winiaku
  • 1 szkl. surowych białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • masło
  • biszkopty

    Sposób wykonania:
    Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
    Do powstałych otwór włożyć  konfiturę wymieszaną z winiakiem.
    Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i wyłożonym pokruszonymi biszkoptami.
    Następnie białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zalać nią jabłka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *