Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MagdaParticipant
tak mam zapisane, ale nie wiem skad ta nazwa.
do dziela:puszka fasoli w zalewie (kolor nieistotny:) )
puszka kukurydzy
pol kostki fety
oliwki
oregano (nie musze wspominac chyba ze swieze najlepsze)wymieszac
dodac sos czosnkowy. wyjatkowo nie polecam doniej zbyt duzo czosnkuMagdaParticipantnie wiem czy moze byc cos prostszego i mniej pracochlonnego.
a wiec:
jak cebula mala to na 4, jak wieksza, na 6 lub 8 czastek
ulozyc na folii alum. na blasze. posypac czosnkiem, ziolami mieszanymi i sola. dodac do zawiniatka maslo. piec do miekkosci (mozna sprawdzac widelcm) w ok. 180 stopniach. srednio mi zawsze wychodzi kolo 30 min. ja wcinam samo. mozna podac do dania miesnego.MagdaParticipantnie wiem co mnie dzis na te sosy wzielo, ale otworzylam sobie takie strony w moim kajeciku :laugh: no mlodych teraz tez nie ma, ale wiadomo ze dobra rzecz do wszystkiego sie nada:)
opakowanie twarogu (250g)
lyzka ketchupu lub koncentratu
papryka sztuk jeden
lyzka gestego jogurtu (no chyba ze ktos woli smietane)
sos tabasco lub innny ostry
lyzka oliwy
przyprawymiksujemy twarog z tluszczykiem, jogurtem i ketchupem. doprawiamy. pokrojona drobniutko papryke (nawet start na grubej tarce) dodajemy do sosu.
jak zadziala wam wyobraznia to zrozumiecie jak pyszny jest ten sos:)MagdaParticipanta ja ja robie tak:
– podgotowane ziemniaki
0 podsmazone pieczarki, cebula z czosnkiem
– por
– ostra papryka (suszona jak nie ma swiezych chili, ewent, pieprz cayenne)
– ser zolty
– wedle uznania – jajko ugotowane na twardoposmarowac forme tluszczem. ukladac warstwami przy czym "poplajstrowane" ziemniaki powinny znalezc sie na dnie i na wierzchu. jest to ogolnie "przeglad lodowki", mozna dodac co sie zywnie podoba, ale taki sklad podoba mi sie najbardziej. w srodku polewam ketchupem. skrapiam sosem serowym. piec ok 20 min w 180 – 200 stopniach.
MagdaParticipantmusi byc sporo ziol, co tylko jest w domu, bez zastanawiania sie czy pasuje czy nie. najwiecej jest bazylii i czosnku (granulowanego o swiezym za chwile)
podsmazam odrobine lopatki. dorzucam zmiazdzony czosnek, cebule, pieczarki. do tego koncentrat pomidorowy, najlepiej przecier wlasnej roboty i dusze. ziola dodaje wraz z koncentratem, nie na koniec!!
dorzucam na koniec oliwki i papryczke chili.
na talerzu posypuje serem.uwaga! trzeba zaopatrzec sie w miete. bo jest to danie tak pyszne ze zjada sie ilosci niesmowite – a potem wiadomo, problemy zoladkowe:)
MagdaParticipantNo dobra, Bazylka. Wracam. Mialam ostatnio mozliwosc probowania roznych rzeczy i te najlepsiejsze 🙂 sprawdzone odaje:
warzywaa kroje w kostke. a warzywa to:
pomidor
papryka
chilli
oliwki w talarki
czosnek podsmazam z cebulka, dodaje warzywa, na sam koniec oliwki. dodaje oregano, bazylie i ciut tymiank. dusze z 4-5 lyzkami oliwy z oliwek. a potem cyk na makaron. posypuje serem, ale to nic nowego:)MagdaParticipant0,5 kg ugotowanej ryby bez osci podzielic na male kawaleczki (mozna calkiem rozgniesc)
wymieszac z posiekana drobna cebula biala lub czerwona, ziolami (np. bazylia, szalwia), drobniutko pokrojonym ogorkiem kisz. lub konserw., sola pieprzem i ewentualnie sosem worcester.
schlodzic. dac czas na "przegryzienie sie"
wymieszac przed podaniem z oliwamozna posypac startym jajkiem i oblozyc plasterkami pomidora.
MagdaParticipant0,5 kg wieprzowiny pokroiæ w kostkê, obsma¿yæ
3 cebule drobno posiekaæ i dodaæ do miêsa, dusiæ.
dodaæ majeranku (w takiej ilo¶ci aby by³ mocno wyczuwalny), sól i pieprz
posypaæ m±k±, rozmieszaæ, dolaæ 1,5 szkl bulionu, dusiæ. najlepsze z ry¿em.Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:34
MagdaParticipantzagotowaæ 0,5 l wody, dodaæ 1/3 szkl. miodu, odrobinê ga³ki muszkata³owej i go¼dziki
dodaæ rum w ilo¶ci wed³ug upodobaniaPost edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:33
MagdaParticipantaby zmieniæ smak tradycyjnego kakao mo¿na:
– dodaæ wanilii i/lub cynamonu
– dorzuciæ ga³kê lodów
– dodaæ utarte z cukrem ¿ó³tko
– dodaæ odrobiny koniaku i na wierzch bitej ¶mietanyPost edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:32
MagdaParticipant³y¿ka musztardy (sarepskiej najlepiej)
2 ³y¿ki oliwy
2 ³y¿ki bialego wina
2 ³y¿ki bulionu
jajko
ubijaæ a¿ zgêstnieje, naczynie dobrze je¶li stoi na parze. doprawiæ sokiem z cytryny.dobre do ¿eberek.
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:30
MagdaParticipant4 ³y¿ki oliwy z oliwek lub z winogron
2 ³y¿ki octu winnego
¿ó³tko (surowe)
sól / pieprz
czubata ³y¿ka posiekanego drobno estragonuwymieszac 😛
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:05
MagdaParticipantbaza: sos jasny
ok. 3 ³y¿ek posiekanego drobno koperku
1 – 1,5 ³y¿ki octu
1 – 1,5 ³y¿ki cukruPost edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:03
MagdaParticipant40g masla stopiæ
zrumieniæ na jasnoz³oty kolor 40g maki
dolaæ 0,5 l p³ynu (wywaru, bulionu, lub pó³ na pó³ mleka z wod±) i mieszaæ do uzyskania odpowiedniej konsystencji🙂
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:08
MagdaParticipantpapryka (kolor dowolny)
cebula
³y¿ka mleka
zio³a
twardy pomidor
szczypiorekposiekaæ paprykê i cebule w ilo¶ciach dla siebie odpowiednich
pokroiæ twardego pomidora
jaja wymieszac z ly¿k± mleka przyprawami + zio³a (bazylia, estragon, oregano)
poddusiæ paprykê i pomidorka, wlaæ jajka
przed ostatecznym ¶ciêciem wrzuciæ szczypiorek :rolleyes:Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:07
-
AuthorPosts