Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Magda
Participanttak mam zapisane, ale nie wiem skad ta nazwa.
do dziela:puszka fasoli w zalewie (kolor nieistotny:) )
puszka kukurydzy
pol kostki fety
oliwki
oregano (nie musze wspominac chyba ze swieze najlepsze)wymieszac
dodac sos czosnkowy. wyjatkowo nie polecam doniej zbyt duzo czosnkuMagda
Participantnie wiem czy moze byc cos prostszego i mniej pracochlonnego.
a wiec:
jak cebula mala to na 4, jak wieksza, na 6 lub 8 czastek
ulozyc na folii alum. na blasze. posypac czosnkiem, ziolami mieszanymi i sola. dodac do zawiniatka maslo. piec do miekkosci (mozna sprawdzac widelcm) w ok. 180 stopniach. srednio mi zawsze wychodzi kolo 30 min. ja wcinam samo. mozna podac do dania miesnego.Magda
Participantnie wiem co mnie dzis na te sosy wzielo, ale otworzylam sobie takie strony w moim kajeciku :laugh: no mlodych teraz tez nie ma, ale wiadomo ze dobra rzecz do wszystkiego sie nada:)
opakowanie twarogu (250g)
lyzka ketchupu lub koncentratu
papryka sztuk jeden
lyzka gestego jogurtu (no chyba ze ktos woli smietane)
sos tabasco lub innny ostry
lyzka oliwy
przyprawymiksujemy twarog z tluszczykiem, jogurtem i ketchupem. doprawiamy. pokrojona drobniutko papryke (nawet start na grubej tarce) dodajemy do sosu.
jak zadziala wam wyobraznia to zrozumiecie jak pyszny jest ten sos:)Magda
Participanta ja ja robie tak:
– podgotowane ziemniaki
0 podsmazone pieczarki, cebula z czosnkiem
– por
– ostra papryka (suszona jak nie ma swiezych chili, ewent, pieprz cayenne)
– ser zolty
– wedle uznania – jajko ugotowane na twardoposmarowac forme tluszczem. ukladac warstwami przy czym "poplajstrowane" ziemniaki powinny znalezc sie na dnie i na wierzchu. jest to ogolnie "przeglad lodowki", mozna dodac co sie zywnie podoba, ale taki sklad podoba mi sie najbardziej. w srodku polewam ketchupem. skrapiam sosem serowym. piec ok 20 min w 180 – 200 stopniach.
Magda
Participantmusi byc sporo ziol, co tylko jest w domu, bez zastanawiania sie czy pasuje czy nie. najwiecej jest bazylii i czosnku (granulowanego o swiezym za chwile)
podsmazam odrobine lopatki. dorzucam zmiazdzony czosnek, cebule, pieczarki. do tego koncentrat pomidorowy, najlepiej przecier wlasnej roboty i dusze. ziola dodaje wraz z koncentratem, nie na koniec!!
dorzucam na koniec oliwki i papryczke chili.
na talerzu posypuje serem.uwaga! trzeba zaopatrzec sie w miete. bo jest to danie tak pyszne ze zjada sie ilosci niesmowite – a potem wiadomo, problemy zoladkowe:)
Magda
ParticipantNo dobra, Bazylka. Wracam. Mialam ostatnio mozliwosc probowania roznych rzeczy i te najlepsiejsze 🙂 sprawdzone odaje:
warzywaa kroje w kostke. a warzywa to:
pomidor
papryka
chilli
oliwki w talarki
czosnek podsmazam z cebulka, dodaje warzywa, na sam koniec oliwki. dodaje oregano, bazylie i ciut tymiank. dusze z 4-5 lyzkami oliwy z oliwek. a potem cyk na makaron. posypuje serem, ale to nic nowego:)Magda
Participant0,5 kg ugotowanej ryby bez osci podzielic na male kawaleczki (mozna calkiem rozgniesc)
wymieszac z posiekana drobna cebula biala lub czerwona, ziolami (np. bazylia, szalwia), drobniutko pokrojonym ogorkiem kisz. lub konserw., sola pieprzem i ewentualnie sosem worcester.
schlodzic. dac czas na "przegryzienie sie"
wymieszac przed podaniem z oliwamozna posypac startym jajkiem i oblozyc plasterkami pomidora.
Magda
Participant0,5 kg wieprzowiny pokroiæ w kostkê, obsma¿yæ
3 cebule drobno posiekaæ i dodaæ do miêsa, dusiæ.
dodaæ majeranku (w takiej ilo¶ci aby by³ mocno wyczuwalny), sól i pieprz
posypaæ m±k±, rozmieszaæ, dolaæ 1,5 szkl bulionu, dusiæ. najlepsze z ry¿em.Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:34
Magda
Participantzagotowaæ 0,5 l wody, dodaæ 1/3 szkl. miodu, odrobinê ga³ki muszkata³owej i go¼dziki
dodaæ rum w ilo¶ci wed³ug upodobaniaPost edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:33
Magda
Participantaby zmieniæ smak tradycyjnego kakao mo¿na:
– dodaæ wanilii i/lub cynamonu
– dorzuciæ ga³kê lodów
– dodaæ utarte z cukrem ¿ó³tko
– dodaæ odrobiny koniaku i na wierzch bitej ¶mietanyPost edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:32
Magda
Participant³y¿ka musztardy (sarepskiej najlepiej)
2 ³y¿ki oliwy
2 ³y¿ki bialego wina
2 ³y¿ki bulionu
jajko
ubijaæ a¿ zgêstnieje, naczynie dobrze je¶li stoi na parze. doprawiæ sokiem z cytryny.dobre do ¿eberek.
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/24 18:30
Magda
Participant4 ³y¿ki oliwy z oliwek lub z winogron
2 ³y¿ki octu winnego
¿ó³tko (surowe)
sól / pieprz
czubata ³y¿ka posiekanego drobno estragonuwymieszac 😛
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:05
Magda
Participantbaza: sos jasny
ok. 3 ³y¿ek posiekanego drobno koperku
1 – 1,5 ³y¿ki octu
1 – 1,5 ³y¿ki cukruPost edited by: pejsik, at: 2005/01/20 21:03
Magda
Participant40g masla stopiæ
zrumieniæ na jasnoz³oty kolor 40g maki
dolaæ 0,5 l p³ynu (wywaru, bulionu, lub pó³ na pó³ mleka z wod±) i mieszaæ do uzyskania odpowiedniej konsystencji🙂
Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:08
Magda
Participantpapryka (kolor dowolny)
cebula
³y¿ka mleka
zio³a
twardy pomidor
szczypiorekposiekaæ paprykê i cebule w ilo¶ciach dla siebie odpowiednich
pokroiæ twardego pomidora
jaja wymieszac z ly¿k± mleka przyprawami + zio³a (bazylia, estragon, oregano)
poddusiæ paprykê i pomidorka, wlaæ jajka
przed ostatecznym ¶ciêciem wrzuciæ szczypiorek :rolleyes:Post edited by: pejsik, at: 2005/01/19 20:07
-
AuthorPosts