Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Olga SzałataParticipant
[b]Kiełbasa z ziemniaków
Składniki:[/b]
grubo starte ziemniaki
jelito na kiełbasę
cebula
sól
czosnek
[b]Produkty Kamis:[/b]
pieprz czosnkowy
majeranek
przyprawa do dań z ziemniaków
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]
Olga SzałataParticipant[b]Pasztet z zająca[/b]
[b]Składniki:[/b]
przodek zająca z podrobami
25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
5 dag słoniny
pietruszka
marchew
cebula
kilka sztuk suszonych grzybków
bułka
4 jaja
25 dag wątróbki cielęcej
kieliszek koniaku
wędzona słoninka do wyłożenia formy
sól
[b]Produkty Kamis:[/b]
8 ziarenek ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
pieprz czosnkowy
imbir
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Do garnka wlać 1l wody, włożyć przodek i podroby z zająca, podgardle, warzywa, 2-3 grzybki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko gotować pod przykryciem 45 min, osolić i gotować kolejne 45 minut. Wątróbkę i słoninkę niewędzoną zalać wodą z wywaru i gotować razem 10-15 minut. Także bułkę podlać wywarem, namoczyć. Dodać bułkę, słoninę, wątróbkę- zmielić pozostawiając wywar. Następnie dodać ponownie wywar, gotować do utraty 1/3 objętości. Przyprawić pieprzem i gałką. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, 3 szczypty imbiru, niewiele koniaku. Wyrobić ręcznie, włożyć do formy pamietając o przyklepaniu. Przykryć pasztet i piec w piekarniku 1,5 h w temp 180 stopni.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]
Olga SzałataParticipant[b]Zupa Cygańska[/b]
[b]Składniki:[/b]
1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
2 strąki papryki
4 ziemniaki
20 dag chudego wędzonego boczku
pół szklanki 12% śmietany
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
natka pietruszki
2 łyżki oleju
łyżka mąki
sól
[b]Produkty Kamis:[/b]
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
przyprawa do zup- Warzywko
liść laurowy
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Ugotować wywar (dodać liść laurowy). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i udusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony w paseczki lekko podsmażony boczek wędzony. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać wywarem i gotować. Gdy będą miękkie, dodać uduszone warzywa z boczkiem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, chwilę jeszcze pogotować, przyprawić do smaku, posypać drobno pokrojoną natką. Zupę podawać bardzo gorącą.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]
Olga SzałataParticipant[b]Skrzydełka na ostro[/b]
[b]Składniki (na 12 sztuk):[/b]
12 skrzydełek kurczaka
kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
papryka chili
bułka tarta
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól[b]Produkty Kamis:[/b]
Paprini pikantne- sos paprykowy
Pieprz czosnkowy
Marynata ognista
Pikantny kurczak- panierka do drobiu[b]Sposób przygotowania:[/b]
Paprykę chili oczyścić z pestek, pokroić miąższ jak najdrobniej. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, olejem, chili, czosnkiem i marynatą ognistą. Przyprawić do smaku paprini pikantnym, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć i osuszyć, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po uplywie 2 godzin skrzydełka dokładnie osączyć z marynaty. Bułkę tartą wymieszać z panierką Pikantny kurczak- w powstałej mieszance obtoczyć mięso. Ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce. Piec 10minut w 175 stopniach. Odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10minut. Wyjąć i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą i papryczkami.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]
Olga SzałataParticipantDziekuje za informacje.
Olga SzałataParticipantMam pytanie: jak długo czeka się na wyniki? Nie spieszy sie oczywiście ale jestem ceiakwa jakie macie zwyczaje- przyda się na przyszłość. Pozdrawiam
Olga SzałataParticipantCzy jutro można jeszcze dołączać przepisy? Czy może dzisiaj jest ostatni dzień na to?
Olga SzałataParticipant[b][u]Sałatka z solonych grzybów[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
300g grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
150g korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Jaja obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich następnie na 4 cząstki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszać. Podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.[b][u]Kanapki z kawiorem[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
200g żytniego razowego chleba
70g masła śmietankowego
100g kawioru czarnego, czerwonego
1/2 cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Chleb pokroić na kromki nie grubsze niż 5mm. Odciąć skórki, z miękiszu wykrawać kawałki o wielkości i kształcie odpowiadającym zaplanowanej kompozycji półmiska. Kromeczki posmarować cienką warstwą masła, po czym schłodzić. Nałożyć warstwę kawioru. Przybrać obranymi ze skórki, cieniutkimi cząsteczkami plasterków cytryny. Znakomity jest także kawior podawany na grzankach z białego pieczywa posmarowanych cienką warstwą masła.[b][u]Ciasteczka serowe[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
400g świeżego chudego twarogu
100g mąki
50g cukru pudru
2 jaja
cukier waniliowy
1 łyżka drobno posiekanej skórki cytrynowej
60ml likieru pomarańczowego
tłuszcz do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Twaróg odcisnąć i dwukrotnie przemielić. Żółtka z 2 jaj utrzeć starannie z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać, połączyć z twarogiem i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo przesianą mąkę. Wlać likier i starannie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać porcjami (ok. 1 łyżki) na mocno rozgrzany tłuszcz. smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Podawać z sorbetem owocowym i owocami kandyzowanymi.[b][u]Grzyby z orzechami[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
500g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125ml śmietany
250ml białego wytwanego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pieczarki oczyścić,umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 50g masła i obsmażyć na nim przez 10 min. trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać pietruszkę, osolić i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu przez 25min. Dodać rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii. Gotować jeszcze 10 min. Dolać brandy i śmietanę, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut do zgęstnienia. Podawać z ryżem.[u][b]Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1kg combra jagnięcego
750g młodych kartofelków
400g młodych cebulek
30g smalcu
3 łyż. oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej szałwii
kilka liści laurowych
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienke plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę do cpieczenia wysmarować smalcem, wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy i rozmaryn oraz całe i pokrojone cabulki. Ułożyć w tym kawałki mięsa. Osolić i opieprzyć. Piec przez 1 godz. w nagrzanym piekarniku do temp. 230 stopni. W połowie pieczenia dodać kartofelki i od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i jarzyny drewnianą łopatką.[u][b]Grzanki z serem mozzarella[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
250g chleba
100g mozzarelli lub bundzu owczego
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące. Układać je na dużym półmisku, by nie stykały się ze sobą. Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć grzanki. Odstawić na godzinę. Po upływie czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, Podawać gorące.[u][b]Papryka faszerowana po sycylijsku dla 4 osób[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
4 papryki żółte
6 pomidorów
oliwa do wysmarowania formy
[u]Farsz:[/u]
500g mielonej chudej wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 mała ostra czerwona papryczka
1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
2/3 pęczka siekanej świeżej bazylii
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki wymoczonych i odciśniętych rodzynków sułtańskich
12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek
12 obranych i posiekanych słodkich migdałów
100ml oliwy
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Papryki opłukać, wypestkować, usunąć szypułki, ułożyć na serwecie, by obeschły. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Dodać tartą bułkę i smażyć dalej póki się nie zrumieni. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, migdały i rodzynki. Podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso i pozostałe składniki farszu. Osolić, dodać pieprz i dobrze wymieszać. Farszem tym napełniać papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Nafaszerowane papryki układać na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, zachowując między nimi spore odstępy, które wypełnić pomidorami. Skropić wszystko oliwą i zapiekać przez 1 godzinę w nagrzanym do temp 190 stopni piekarniku. Podawać gorące.[u][b]Sero-kokos[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
olejek waniliowy
3 jaja
150g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
300 g mąki
1 proszek do pieczenia
[u]Ser:[/u]
3 serki homogenizowane
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru
200g cukru
2 puszki mandarynek lub 1 puszka brzoskwiń
[u]Kokos:[/u]
200g masła
200g wiórek kokosowych
150g cukru
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ciasto: cukier ubić z masłem na pianę, dodać całe jajka na zmianę z mąką, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Ser: żółtka ubić z cukrem, dodać serki, budyń i na koniec ubitą pianę z białek. Kokos: masło i cukier zagotować, dodać wiórki, ostudzić tak żeby nie było b. gorące.
Njalepiej ciasto i ser ubić równolegle. Na blachę wysmarowaną bułką nałożyć ciasto, na to pokrojone drobno brzoskwinie, na to nałożyć ser i na wierzch kokos. Piec 45-50 min. w temp. 150stopni.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[u][b]Krajanka[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
45 dag mąki (2,5 szkl.)
1/2 łyż. miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 jaja
krem karpatkowy
powidła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Dokładnie wymieszać składniki (bez kremu), zagnieść i podzielić na 3 części. Piec 3 placki ok 10min. w temp. 200 stopni. Odstawić, żeby ostygły. Przygotować krem wg przepisu karpatkowego. Odstawić do ostudzenia. W misce ucierać 1 kostkę masła i stopniowo dodawać karpatkę. Ciasto przełożyć kremem, na pierwszą warstwę położyć kwaśne powidła, a na to znowu karpatkę.[u][b]Złociste paszteciki[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
[u]Nadzienie:[/u]
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyż ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.[u][b]Rizotto[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1/2 szkl. ryżu
1/4 kurczaka
cebula
marchew
2 łyżki tłuszczu
sól
przyprawa "Jarzynka"
mała puszka zielonego groszku
łyżka zieleniny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zagotować wodę z łyżeczką masła lub margaryny, włożyć wymyty i osączony ryż, ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i marchew. Podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Mięso następnie drobno pokroić. Do pozostałego sosu włożyć ryż, odcedzony groszek i pokrojone mięso. Przyprawić "Jarzynką". Wymieszane rizotto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Po wierzchu posypać tartym serem, w kilku miejscach położyć masło- zapiekać 15min.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”:kiss:
Olga SzałataParticipant[u][b]Kurczak czosnkowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
2 filety kurczaka
puszka bambusów
4 ząbki czosnku
3 marchewki
natka pietruszki
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody
grzyby moon
ryż
jajko
szczypior
szafran
[b]Sposób wykonania:[/b]
Filety pokroić w paski, wrzucić do miski, dodać czosnek (zmielony), żółtko, sól pieprz. Do gotującego się ryżu dodać szafran i białko. Marchewki pokroić w laseczki i ugotować. Powiązać w snobki za pomocą szczypiorku. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, grzyby moon i natkę pietruszki, dodać wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z potrawką z marchewki.[u][b]Pierścień ryżowy na ostro[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
50 dag ryżu
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka papryki w proszku
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Groszek i kukurydzę odsączyć , paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do 1/3 części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej- keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej- odrobinę pieprzu i kukurydzę. Do każdej części ryżu dodać po jednym rozkłóconym jajku. Wysmarowaną masłem żaroodporną formę pierścieniową wyłożyć trzema rodzajami mas ryżowych, lekko je ugniatając. Wstawić do piekarnika na 25 min.[u][b]Pizza ryżowa[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
25 dag ryżu
20 dag kiełbasy
3 jajka
50 dag pomidorów
3 ząbki czosnku
10 dag żółtego sera
bazylia, tymianek
2 łyżki masła
bułka tarta
olej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłócononymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernnie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ulożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.[u][b]Sos "Tysiąca wysp"[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jaja ugotować na twardo. Ogórek+jaja+cebula= pokroić w kostkę. Majonez z keczupem ubić trzepaczką, dodać pokrojone dodatki, przyprawić i wymieszać. W słoiku można przechowywać do 4 dni. Używa sie do przystawek mięsnych (pasztetów zapiekanych w cieście), wędlin, potraw w galaretach.[u][b]Sos grzybowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1 kg grzybów
25 dag cebuli
1 śmietana
olej
czubata łyżka mąki
przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać przez sito, zagotować. Można dodać sos sojowy lub bulion. Podawać z półwytrawnym winem.[u][b]Kurczak Kolumba- na 4 osoby[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1/2 kg piersi kurczaka
25 dag pomidorów w zalewie
2 czerwone papryki
2 duż cebule
35 dag kukurydzy
1 łyżka oregano, kolendry, chili
4 łyżki oleju
sól
[b]Sposób wykonania:[/b]
Piersi oczyścić, pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni obsmażyć paprykę i cebulę na 2 łyżkach oleju. Po 5 min. dodać kukurydzę i dusić kilka minut. Dodać sól, oregano, chili, pomidory, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podsmażyć ziarna kolendry, kiedy zaczną się rumienić wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać kurczaka do sosu i nadal dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z ryżem na sypko.[u][b]Schab zawijany z migdałami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
Schab
musztarda
migdały, rodzynki lub śliwki suszone
bazylia, czosnek, papryka słodka
jajko
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Schab rozbić, nastrzeć bazylią, czosnkiem tartym, papryką słodką. Zostawić na 0,5 godziny. Posiekać migdały, namoczyć w gorącej wodzie rodzynki lub wypestkowane śliwki. Kotlety posmarować musztardą, nałożyć migdały (rodzynki, śliwki) i zawinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu.[u][b]Zapiekanka[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
4-5 ziemniaków lub ryż
30 dag sera żółtego
2 papryki czerwone, 1 zielona
pomidor
3 cebule
4 filety z piersi kurczaka
włoszczyzna mrożona
mieszanka chińska mrożona
10 pieczarek
wegeta, sól, pieprz
sos miodowo- musztardowy Knorr
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie pokroić w kostkę. Filety kroić w kostkę, posypać wegetą, podsmażyć na oleju. Pieczarki kroić w paseczki, podsmażyć. Cebulę kroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Włoszczyzne gotować w wodzie, chińszczyznę podsmażyć na oleju. Dodać do chińszczyzny paprykę i razem smażyć. Układać warstwami: ziemniaki (ryż), filety, pieczarki+cebula, sos, włoszczyzna, chińszczyzna, sos, ser żółty, pomidor w plasterkach. Pieczemy 20-30min w temp. 150 stopni.[u][b]Karp z pieczarkami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
karp
ok 0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
śmietana
ser żółty
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Karpia podzielić na dzwonki. Posolić, popieprzyć- usmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić. Cebul pokroić w kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju, dodać pieczarki. Przprawić i smażyć. Rybę przykryć pieczarkami z cebulą. Zalać śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]MALIBU
Składniki:[/b]
1 szkl. spirytusu
1 szkl. wody przegotowanej zimnej
1 paczka wiórek kokosowych
2 mleczka w puszczce skondensowane: 1 słodzone, 1 niesłodzone
[b]Sposób wykonania:[/b]
Spirytus, wodę i wiórki umieszczamy w słoiku 1l. Odstawiamy na 2 dni. Usuwamy wiórki i dodajemy 2 mleka. Mieszamy, schładzamy i gotowe.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]KROKIETY PO WŁOSKU[/b]
[b]Składniki:[/b]
20 dag parówek
10 dag ryżu
5 dag żółtego sera
cebula
koperek
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Ser zetrzeć. Ryż, cebulę, ser, koperek, 1 jajko- wymieszać oraz doprawić. Parówki pokroić wzdłuż. Każdą część parówki obłożyć masą. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.[b]KOTLETY RYŻOWE[/b]
[b]Składniki:[/b]
2 szkl. ugotowanego ryżu (powinien się kleić)
2 jajka
3 łyż. masła
pół szkl. tartego sera (edamski z mozzarellą)
3 łyż. siekanej natki
sól, pieprz
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, bo przy odwracaniu lubią się łamać. Podawać na liściu sałaty jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.[b]NALEŚNIKI PROWANSALSKIE[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Na ciasto:[/u]
szkl. mąki
1/2 szkl. wody z mlekiem
jajko
2 łyż. oliwy
[u]Na farsz:[/u]
1,5 szkl. startego żółtego sera
szczypta czosnku
łyżka ziół prowansalskich
natka
[u]Do panierowania i smażenia:[/u]
4 łyż. oleju
2 całe jajka
pół szkl. tartej bułki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać w krokiety. Jajko rozbić z odrobiną wody. Maczać krokiety w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sokiem pomidorowym lub buraczanym.[b]KOTLETY Z KAPUSTY[/b]
[b]Składniki:[/b]
mała główka kapusty
jajo
cebula
sól i pieprz
mąka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajo, trochę mąki i cebulkę podsmażaną z odrobiną tłuszczu. Z gotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i piec na złoty kolor.[b]BIGOS SZWEDZKI[/b]
[b]Składniki:[/b]
1kg kiełbasy (np. śląskiej)
1kg pieczarek
1kg cebuli
koncentrat pomidorowy
przyprawy
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cebulę kroić w piórka i podsmażyć na oleju (zeszklić). Pokrojoną kiełbasę i pieczarki smażyć w osobnym garku. Połączyć, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.[b]PLACKI Z CUKINII[/b]
[b]Składniki:[/b]
cukinia
kefir
jajko
szczypta soli
1 szkl. mąki
szczypta proszku do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukinię zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Dodać kefir, jajko, sól. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]PASTA JAJECZNA[/b]
[b]Składniki:[/b]
3-4 jaja
1 cebula
1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie)
sól, pieprz
majonez
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę.[b]SAŁATKA MEKSYKAŃSKA[/b]
[b]Składniki:[/b]
150g ryżu lub kaszy gryczanej
3 pomidory
1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
4 łyżki majonezu
przyprawy
sok z cytryny
olej
kilka grubych plastrów szynki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmich z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione warzywa delikatnie wymieszaj z ryżem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Zemiszaj całość z majonezem. Podawaj schłodzone. Do przybrania możesz użyć szczypiorku.[b]SAŁATKA Z SEREM "FETA"[/b]
[b]Składniki:[/b]
sałata pekińska
pomidory- 4 szt.
ser "feta"- 2 opakowania
sos do sałatek
ogórek surowy
czerwona, zielona papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę drobno posiekać. Pomidory, ser, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać delikatnie, dodać sos do sałatek. Dla smaku doprawić pieprzem i solą. Podawać na dużym półmisku.[b]SAŁATKA KRABOWA[/b]
[b]Składniki:[/b]
pałeczki krabowe
ananas
pieczarki
papryka czerwona
majonez
keczup
cukier
pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Posiekać pałeczki krabowe, pokroić drobno ananas. Surowe pieczarki pokroić wraz z papryką w kosteczkę. Wymieszać z sosem (2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu), dodać cukier i pieprz wedle uznania.
Podawać z białym winem półwytrawnym, plastrem cytryny i lodem.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]SOS KOKTAJLOWY [/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 6 łyżek
keczup- 3 łyżki
sok z 1/2 pomarańczy (+skórka)
tabasco
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Dodać przyprawy.[b]SOS MUSZTARDOWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 5 łyżek
musztarda ostra- 1 łyżka czubata
śmietana- 4 łyżki
keczup- 1 łyżka
cebula ( w kostce- przyprawa)
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Przyprawić pieprzem i solą według uznania.[b]SOS MAJONEZOWO- KEFIROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez
kefir
sól, pieprz, cukier
czosnek ( w kostce)
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki w proporcjach wedle gustu. Przyprawić.[b]SOS SEROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
100g bryndzy lub fety
ząbek czosnku
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
4 łyżki twarodu
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
sól, pieprz
sos worcester
[b]Sposób wykonania:[/b]
Bryndzę zmiksować z czonskiem, mlekiem, oliwą. Wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane oliwki. Doprawić wedle gustu.[b]SOS Z POMIDORÓW I PAPRYKI[/b]
[b]Składniki:[/b]
1/2 cebuli
4 korniszony
po 1/4 strąka czerwonej i zielonej papryki
2 ugotowane i posiekane żółtka
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
łyżka keczupu
sól, słodka papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić drobno cebulę, korniszony, paprykę. Wymieszać z żółtkami, majonezem, śmietaną, keczupem. Doprawić.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]CIASTO "PANI WALEWSKA"
Składniki:[/b]
[u]Ciasto kruche:[/u]
30 dag mąki
20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
4 żółtka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
[u]Piana:[/u]
4 białka
30 dag cukru pudru
16 dag orzechów włoskich
dżem (kwaśny)
[u]Masa:[/u]
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyż. mąki pszennej
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 żółtko
[b]Sposób wykonania:[/b]
[u]Ciasto:[/u] Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
[u]Piana:[/u] Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
[u]Masa: [/u] Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.[b]MURZYNEK RENATKI
Składniki:[/b]
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyż. kakao
6 łyż. wody
3 jaja
1,5 szkl. mąki
prosze do pieczenia
bakalie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukier+margaryna+kakao+woda= zagotować i wystudzić. Dodać 3 żółtka. Odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać bakalie. Wymieszać. Na wierzch położyć pianę ubitą z 3 białek. Piec 50 minut w temperaturze 150 stopni. Nie wyjmować od razu z pieca. Polać po wierzchu polewą.[b]TARTA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:[/b]
100g masła
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/4 szkl. cukru
sok z 3 pomarańczy
1/4 szkl. cukru
60g roztopionego masła
5 ubitych jaj
sól, cukier
[b]Sposób wykonania: [/b] Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi jajkami. Podgrzewaj na parze mieszając, następnie wyłóż na ciasto i piecz około 20 minut. Przestudź i udekoruj pomarańczami w plastrach. Polej syropem z pomarańczy.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
-
AuthorPosts