Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Olga Szałata

Forum Replies Created

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Partia nr 1 #44438
    Olga Szałata
    Participant

    przepraszam za powtorzenie wpisu nr4, prawdopodobnie nacisnelam dwukrotnie, bardzo przepraszam za zamieszanie.

    in reply to: Partia nr 1 #44437
    Olga Szałata
    Participant

    [b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
    Składniki:[/b]
    kilka listków zielonej sałaty
    3 pomidory
    2 dymki
    ¼ główki młodej czerwonej kapusty
    po pół strąka zielonej i żółtej papryki
    2 marchewki
    4 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

    [b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
    Składniki:[/b]
    po 30 dag białej i czerwonej kapusty
    cebula
    marynowana papryka
    2 kiszone ogórki
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    majonez
    3 łyż. keczupu
    natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
    ocet winny
    sól, pieprz, ostra papryka
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką

    [b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
    Składniki:[/b]
    5 jaj
    puszka ananasa
    20 dag szynki
    kukurydza
    seler konserwowy
    1 por
    2 duże jabłka
    majonez
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.

    [b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
    Składniki:[/b]
    filety smażone (ok. 1kg)
    4-6 szt. cebuli
    3 szt. papryki czerwonej
    1 puszka brzoskwiń
    3 łyż koncentratu pomidorowego
    keczup
    [b]Sposób wykonania: [/b]
    Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44436
    Olga Szałata
    Participant

    [b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
    Składniki:[/b]
    kilka listków zielonej sałaty
    3 pomidory
    2 dymki
    ¼ główki młodej czerwonej kapusty
    po pół strąka zielonej i żółtej papryki
    2 marchewki
    4 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

    [b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
    Składniki:[/b]
    po 30 dag białej i czerwonej kapusty
    cebula
    marynowana papryka
    2 kiszone ogórki
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    majonez
    3 łyż. keczupu
    natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
    ocet winny
    sól, pieprz, ostra papryka
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką

    [b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
    Składniki:[/b]
    5 jaj
    puszka ananasa
    20 dag szynki
    kukurydza
    seler konserwowy
    1 por
    2 duże jabłka
    majonez
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.

    [b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
    Składniki:[/b]
    filety smażone (ok. 1kg)
    4-6 szt. cebuli
    3 szt. papryki czerwonej
    1 puszka brzoskwiń
    3 łyż koncentratu pomidorowego
    keczup
    [b]Sposób wykonania: [/b]
    Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44435
    Olga Szałata
    Participant

    [b]BABKA PUCHOWA
    Składniki:[/b]
    6 jaj
    25 dag margaryny lub masła
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.

    [b]BISZKOPT ROMUALDY
    Składniki:[/b]
    6 (8) jaj
    6 (8) łyżek cukru
    6 (8) łyżek mąki
    sól
    proszek do pieczenia
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..

    [b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
    Składniki:[/b]
    60dag truskawek
    sok z 4 pomarańczy
    300g podłużnych piszkoptów
    220g cukru pudru
    2 łyżki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    500g dwukrotnie zmielonego twarodu
    4 łyżki śmietany kremówki
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
    Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.

    [b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
    Składniki:[/b]
    500g czarnych jagód
    300g jeżyn
    1/2 l naturalnego jogurtu
    400 ml śmietany kremówki
    1/4 szkl. śmietany (12%)
    8 łyżek cukru pudru
    cukier waniliowy
    4 listki żelatyny
    4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
    sok z cytryny
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44434
    Olga Szałata
    Participant

    [b]CREPY
    Składniki:[/b]
    ciasto naleśnikowe
    kiełbasa
    20 dag sera żółtego
    pieczarki
    kukurydza z puszki
    kapusta
    cebula
    skwarki ze słoniny
    inne dodatki według upodobania
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.

    [b]KRUCHE SERDUSZKA
    Składniki:[/b]
    [u]Ciasto:[/u]
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
    szczypta soli
    [u]Krem:[/u]
    przepis kremu karpatkowego
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

    in reply to: Partia nr 1 #44433
    Olga Szałata
    Participant

    [b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
    [b]Składniki:[/b]
    [u]Ciasto:[/u]
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    10 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko + 2 żółtka
    [u]Masa serowa:[/u]
    4 kostki (1 kg) sera tłustego
    2 jaja + 4 żółtka
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki oleju
    budyń śmietankowy
    3 szklanki mleka
    aromat
    [u]Piana:[/u]
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.

    [b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
    Składniki:[/b]
    5 jaj
    1,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 serki homogenizowane (3x150g)
    3 łyżki mąki pszennej
    1/4 kostki masła
    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
    [u]Dodatek:[/u]
    Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.

    „Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)