Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Olga SzałataParticipant
przepraszam za powtorzenie wpisu nr4, prawdopodobnie nacisnelam dwukrotnie, bardzo przepraszam za zamieszanie.
Olga SzałataParticipant[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]BABKA PUCHOWA
Składniki:[/b]
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
[b]Sposób wykonania:[/b]
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.[b]BISZKOPT ROMUALDY
Składniki:[/b]
6 (8) jaj
6 (8) łyżek cukru
6 (8) łyżek mąki
sól
proszek do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..[b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:[/b]
60dag truskawek
sok z 4 pomarańczy
300g podłużnych piszkoptów
220g cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
500g dwukrotnie zmielonego twarodu
4 łyżki śmietany kremówki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.[b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
Składniki:[/b]
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szkl. śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]CREPY
Składniki:[/b]
ciasto naleśnikowe
kiełbasa
20 dag sera żółtego
pieczarki
kukurydza z puszki
kapusta
cebula
skwarki ze słoniny
inne dodatki według upodobania
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.[b]KRUCHE SERDUSZKA
Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
[u]Krem:[/u]
przepis kremu karpatkowego
[b]Sposób wykonania:[/b]
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
Olga SzałataParticipant[b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko + 2 żółtka
[u]Masa serowa:[/u]
4 kostki (1 kg) sera tłustego
2 jaja + 4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
aromat
[u]Piana:[/u]
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.[b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Składniki:[/b]
5 jaj
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 serki homogenizowane (3x150g)
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
[u]Dodatek:[/u]
Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
-
AuthorPosts