Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rafał

Forum Replies Created

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Czechy i Słowacja #44154
    Rafał
    Participant

    Aroganccy to s± w knajpach popularnych, obstawionych przez nadzianych Anglików. Polak takich napiwków nie zostawia, wiêc jest konkurencj± dla tych lepszych klientów. Wiêc nas goni± do¶æ ordynarnym zachowaniem. W knajpach nie obleganych przez turystów s± normalni.
    Jak piwo u naszych po³udniowych s±siadów, to albo ciemne (którego u nas nie ma wcale), albo z ma³ego browaru. Te z du¿ych, wykupionych przez zachodnie koncerny to ju¿ zupe³nie pozbawiona duszy przemys³ówka, podobnie jak u nas. Z legendarnymi velkopopovickym i plzeñskim (znanym u nas jako pilsner urquell)w³±cznie.
    Z czeskiej kuchni warto poleciæ wspomniane ju¿ knedliki (zw³aszcza z gulaszem), a ze s³owackiej wszelkie wyroby bryndzowe i wysma¿any syr, czyli ser ¿ó³ty panierowany i obsma¿any. Mo¿e nie dostarcza szczególnych wra¿eñ smakowych, ale jest smaczny.

    in reply to: Ryby #44153
    Rafał
    Participant

    Witlinek to kuzyn dorsza. Jest odeñ nieco mniejszy i smuklejszy, nie ma te¿ w±sika na "brodzie". W Ba³tyku p³ywa, ale tylko w zachodniej czê¶ci. W naszej jest go bardzo niewiele. Najwiêcej siê go ³owi w Morzu Pó³nocnym i pn. czê¶ci Morza ¦ródziemnego. Nadaje siê zw³aszcza na sushi, bo jego miêso najlepsze jest na surowo.

    in reply to: Farsze do pierogów #44152
    Rafał
    Participant

    Czyszczenie nie sprawia klopotu, jesli siê jeszcze w lesie odetnie doln± czê¶æ. A potem wystarczy dobrze przep³ukaæ i gotowe.

    in reply to: Farsze do pierogów #44150
    Rafał
    Participant

    No to jeszcze jeden grzybowy. Robi siê z lejkowców dêtych, zwanych popularnie kominkami. To grzyby wrêcz odstrêczajace wygl±dem; ot, ma³a, czarna tr±bka czy lejek.
    Grzyby siê gotuje, po czym drobno sieka. cebulê te¿ trzeba posiekaæ, podsma¿yæ na oleju czy oliwie, wymieszaæ, dodaæ sól i pieprz wed³ug upodobañ i gotowe.
    Pierogi te s± popularne na Lubelszczy¼nie.

    in reply to: Jadło drwala #44149
    Rafał
    Participant

    Ja to te¿ znam jako placek po wêgiersku. Co¶ wspania³ego!

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)