Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
RafałParticipant
Aroganccy to s± w knajpach popularnych, obstawionych przez nadzianych Anglików. Polak takich napiwków nie zostawia, wiêc jest konkurencj± dla tych lepszych klientów. Wiêc nas goni± do¶æ ordynarnym zachowaniem. W knajpach nie obleganych przez turystów s± normalni.
Jak piwo u naszych po³udniowych s±siadów, to albo ciemne (którego u nas nie ma wcale), albo z ma³ego browaru. Te z du¿ych, wykupionych przez zachodnie koncerny to ju¿ zupe³nie pozbawiona duszy przemys³ówka, podobnie jak u nas. Z legendarnymi velkopopovickym i plzeñskim (znanym u nas jako pilsner urquell)w³±cznie.
Z czeskiej kuchni warto poleciæ wspomniane ju¿ knedliki (zw³aszcza z gulaszem), a ze s³owackiej wszelkie wyroby bryndzowe i wysma¿any syr, czyli ser ¿ó³ty panierowany i obsma¿any. Mo¿e nie dostarcza szczególnych wra¿eñ smakowych, ale jest smaczny.RafałParticipantWitlinek to kuzyn dorsza. Jest odeñ nieco mniejszy i smuklejszy, nie ma te¿ w±sika na "brodzie". W Ba³tyku p³ywa, ale tylko w zachodniej czê¶ci. W naszej jest go bardzo niewiele. Najwiêcej siê go ³owi w Morzu Pó³nocnym i pn. czê¶ci Morza ¦ródziemnego. Nadaje siê zw³aszcza na sushi, bo jego miêso najlepsze jest na surowo.
RafałParticipantCzyszczenie nie sprawia klopotu, jesli siê jeszcze w lesie odetnie doln± czê¶æ. A potem wystarczy dobrze przep³ukaæ i gotowe.
RafałParticipantNo to jeszcze jeden grzybowy. Robi siê z lejkowców dêtych, zwanych popularnie kominkami. To grzyby wrêcz odstrêczajace wygl±dem; ot, ma³a, czarna tr±bka czy lejek.
Grzyby siê gotuje, po czym drobno sieka. cebulê te¿ trzeba posiekaæ, podsma¿yæ na oleju czy oliwie, wymieszaæ, dodaæ sól i pieprz wed³ug upodobañ i gotowe.
Pierogi te s± popularne na Lubelszczy¼nie.RafałParticipantJa to te¿ znam jako placek po wêgiersku. Co¶ wspania³ego!
-
AuthorPosts