Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ewa

Forum Replies Created

Viewing 7 posts - 46 through 52 (of 52 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Hizop #42743
    Ewa
    Participant

    UUUps i mam nieco informacji postaram sie przetlumaczyc jak najlepiej potrafie . Jest to ziele z rodziny mietowatych o nieco gorzkawym smaku i dosc duzej zawartosci antyutleniaczy (czyli dobry dla poprawy urody hihi zaczyna mnie sie podobas) mozna uzywac cale rosliny czyli lodyzki liscie i kwiaty , najlepsza swieza , suszona jest mniej aromatyczna .
    Entymologia :
    Grecka roslina o nazwie hyssopos jest prawdopodobnie pochodna od Starohebrajskiego esob wspomnianej w Biblii aczkolwiek najprawdopodobniej esob jest porownywany do lokalnej odmiany majeranku .
    Poza tym skladem olejkow przypomina szalwie i rozmaryn . Informacje te przeczytalam na stronie "Gernot Katzer’s Spice Pages " i mam nadzieje ze w miare rzetelnie przetlumaczylam .

    in reply to: Hizop #42742
    Ewa
    Participant

    hizop ro¶lina rytualna u¿ywana do skrapiania w obrzêdach oczyszczenia przez staro¿. ¯ydów; aspergillum, woda ¶wiêcona u¿ywana do aspersji, pokropienia (zob. asperges me); (h. lekarski) bot. pó³krzew miododajny, ziele u¿ywane jako lek wykrztu¶ny i jako przyprawa.
    Etym. – ³ac. hys(s)opum, hyssopus 'ro¶lina; jw.’ z gr. hýssōpon, hýssōpos 'jp.’ pochodz. semickiego; por. Biblia (1 Ks. król., 4, 33).
    Hmmm niezle brzmi musze pogrzebac w necie dowiedziec sie cos wiecej .

    in reply to: Podlasie #42737
    Ewa
    Participant

    Cymes prosta potrawa , na ktora poderwalam meza 😉 . W oryginale nie powinno sie dodawac wieprzowiny gdyz jest to potrawa zydowska , moja babcia to zmodyfikowala i dodala skwarek z boczku .
    Skwarki z boczku lub innego miesa podsmazamy w rondlu z cebulka podlewamy woda i dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i marchewke (na 1 kg ziemniakow ok 4-5 marchewki ) przykrywamy i dusimy przez ok godzine , jak ziemniaki sa ugotowane delikatnie odparowujemy wode i tluczemy na puree . Mase przekladamy do naczynia zaroodpornego i zapiekamy przez ok 30 min w temp ok 200 stopni . Jest to przepis ktory mozna udoskanalac na rozne sposoby co do przypraw hmmm jest to dosc slodka potrawa wiec bez przesady ale ukochana babcia robila to w "slono-pikantnej" wersji z duza iloscia skwarek i majeranku i bylo dobre . Ach jeszcze jedno dla ludzi niecierpliwych zapiekanie mozna zastapic podsmazeniem potrawy .

    in reply to: Podlasie #42736
    Ewa
    Participant

    Kartacze . Podaje oryginalny sposob :¦wie¿e miêso wieprzowe – najlepiej karkówkê lub ³opatkê – obmyæ i podgotowaæ do ¶redniej miêkko¶ci, dodaj±c listek laurowy i pieprz naturalny. Wywar miêsny pozostawiæ do gotowania kartaczy, a miêso zemleæ wraz z cebul± i z±bkiem czosnku. Pó¿niej wymieszaæ i dodaæ przyprawy do smaku. Tak przygotowany farsz podsma¿yæ na patelni przez oko³o 10 minut.
    Ziemniaki obraæ, umyæ i potarkowaæ. Nastêpnie masê ziemniaczan± wycisn±æ, a wytr±cony krochmal dodaæ do ciasta. Masê trzeba sparzyæ wod± lub wywarem miêsnym – aby nie by³a zanadto twarda. Z wymieszanego, elastycznego ciasta formowaæ placki i zawijaæ w nie kule z przygotowanego miêsnego farszu. Wrzucaæ do wrz±cej wody (wywaru). Czas gotowania kartaczy zale¿y od ich wielko¶ci oraz od tego czy do ciasta dodaje siê m±ki i gotowanych ziemniaków. Takie z zupe³nie surowego ciasta i do¶æ sporej wielko¶ci gotuj± siê oko³o 2 godzin.

    Danie podaje siê z zasma¿k± (podsma¿ona cebulka i boczek).

    in reply to: Podlasie #42735
    Ewa
    Participant

    Mozliwe , na skroty przez zamarzniety Baltyk 😉

    in reply to: Podlasie #42726
    Ewa
    Participant

    No coz moze na pierwszy rzut pojda ciasta . Niestety nie nadaje sie dla ludzi z podwyzszonym cholesterolem , ale jak to moja babcia mowi "dla towarzystwa cygan dal sie powiesic " wiec odrobina nikomu nie powinna szkodzic .Ciacho jest to weselny sekacz . Bodajze najznakomitsza piekarnia sekaczy jest w Suwalkach (w co nie watpie) ale ogolna Podlaska wersja jet dosc dobra.
    40 ¶wie¿ych jajek, 1 litr kwa¶nej ¶mietany, 1 kilogram m±ki, 1 kilogram cukru, 0,5 kilograma mas³a, 0,5 kilograma margaryny, 2 cytryny, 4 cukry waniliowe, 4 dowolne zapachy.

    T³uszcze nale¿y utrzeæ z cukrem na jednolit± masê i dodaæ same ¿ó³tka. Potem dodaæ m±kê i ¶mietanê – ucieraj±c a¿ powstan± pêcherzyki powietrza. Dodaæ cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszaæ. Z pozosta³ych bia³ek nale¿y ubiæ pianê w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli siê równie¿ na 8 porcji i do ka¿dej stopniowo dodaje ¶wie¿± pianê z 5 bia³ek.
    Masê polewa siê powoli i cierpliwie na nat³uszczony i obracaj±cy siê wa³ek. Do tej czynno¶ci wymagana jest specjalna prawie p³aska warz±chewka, tak, aby rzadkie ciasto bez trudu po niej sp³ywa³o.
    Pieczenie trwa 3 godziny. Pó¼niej sêkacz musi zesztywnieæ – oko³o 6 godzin i dopiero wówczas mo¿e byæ zdjêty z wa³ka.

    Wiem wiem wiem to jest przepis dla profesjonalistow hmmmm ale sprobuje zalatwic dla zwyklych zjadaczy chleba z nieco mniejsza iloscia skladnikow (czas pieczenia niestety dlugi ale za to jaki oplacalny ) . Naprawde jest to ciacho warte sprobowania im starsze tym lepsze z mlekiem lub goraca czekolada ((((Ale marzycielka ze mnie)))

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42725
    Ewa
    Participant

    Bazylio jajecznica ze szpinakiem i szczypiorkiem jest od dosc dawna przysmakiem mojej rodziny (no coz wychowalam takich dziwakow) , ale to tak na marginesie . Moje dzieciaki lubia zielone ziemniory (doslowny przekaz) czyli ziemniaki na zielono . Do gotujacych sie ziemniakow dodaje oczyszczone liscie szpinaku (jak zwykle swiezego – chociaz z mrozonym nie powinno byc zadnej roznicy ) i gotuje tak jak na puree na koniec odcedzam , tluke z maslem i mlekiem i voila gotowe . Calkem efektowne jest to na jakies male przyjecia hmmm taka odrobinka koloru .Mozna rowniez stosowac buraczki (oszczednie ) dla dodoania nieco czerwieni i slodyczy np.na walentynki lub dzien kobiet -niestety juz zapomniany .
    Pozdrawiam Ewa.

Viewing 7 posts - 46 through 52 (of 52 total)