Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wino

Poncz gorący

Składniki: ½ l wina czerwonego 200 ml wody 30 dag miodu ½ laski wanilii ½ l wina białego 100 ml araku Sposób wykonania:Czerwone wino połączyć z wodą, wanilią oraz miodem po czym doprowadzić do zagotowania.Następnie dodać białe win oraz arak i delikatnie podgrzać.Podawać gorące, przed podaniem wyjąć wanilię.

Płonący poncz

Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.

Kruszon porzeczkowy

Składniki:50 dag. czerwonych porzeczek2 soczyste jabłkapo 3 szklanki czerwonego, słodkiego wina gronowego i wina musującego1/4 szklanki likieru z czarnej porzeczki12 kostek lodu Sposób przygotowania;Porzeczki umyć, poobrywać z ogonków i zalać winem gronowym i likierem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać i schłodzić. Na 10 minut przed podaniem wlać wino musujące oraz dodać kostki…

Cabajone- drink na ciepło

Składniki: 400g białego wina gronowego 5 dag cukru 2 jajka 4 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Następnie przelac do garnka i podgrzewając do temp. ok. 70 stopni, wciąż miksować przez 5 min.Podawać na ciepło. Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza

Bischof

Skład: 2 pomarańcze 1 cytryna kawałek cynamonu 2 goździki 100 g cukru 200 ml wody 800 ml wina reńskiego Sposób przyrządzenia: Do wazy włożyć startą skórkę i sok wyciśnięty z owoców oraz cynamonu i goździki. Zalać syropem z cukru i wody, odstawić na 1 godzinę. Przecedzić, zamrozić i połączyć z winem.