Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Likier pigwowy

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 1 litr wódki Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, podzielić na cztery i oddzielić pestki. Powrzucać do słoja, zasypać cukrem. Co kilka dni przemieszać- odstawić na 14 dni. Odcedzić. Dolać wódki do soku pigwowego i przemieszać. Powinno odstać kilka tygodni ale można też od razu pić.

Limoncelle – cytrynowka

Składniki: 1 litr spirytusu (albo 1 litr wódki) 12 średniej wielkości cytryn 600 gram cukru jak spirytus to 1 litr wody (jak wódka to około 100 gram) do rozpuszczenia cukru. Sposób przyrządzenia: Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je ściereczką. Obrać tylko żółtą część skórki z cytryn. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem…

Frappuccino

Składniki: 2 duże łyżki kawy ok. 0,5 l wody 6 łyżeczek cukru 0,75 l lodów śmietankowych pół szklanki zimnego mleka Sposób przyrządzenia: Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok. pół litra (niecałe) wody, zagotuj. Następnie przecedź, aby nie było fusów. Posłódź kawę 5-6 łyżeczkami cukru (nie będzie za…

Sake

Składniki: 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg drożdży – zwykłych 1 kg ryżu 30 ziaren goździków 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem,…

Malibu

Składniki: 100g wiórek kokosowych 1 i 1/2 szklanki wódki 1 mleko w puszce (słodzone) Sposób przyrządzenia: Wymieszać wódkę z wiórkami i zamknąć w szczelnym naczyniu np. słoik i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni. Następnie dobrze potrząsnąć wiórki z wódką i odcedzić na sicie (przez gazę) wlać mleko i razem wszystko wymieszać. Przelać do…