Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Nalewka z borówek

Składniki: 20 g suszonego piołunu 1 l wódki 1 kg borówek 2-3 szkl. cukru Sposób wykonania: Piołun zalać wódką i odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie przecedzić i do butli nasypać 1/3 butki borówek i zalać je płynem. Ponownie odstawić na 2 miesiące. Przecedzić i doprawić cukrem do smaku.

Poncz z koniakiem

Składniki: ½ szkl. rumu 1 szkl. koniaku ¼ szkl syropu( w proporcjach cukier i woda1:2) 1 szkl. mleka 3 jajka gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Żółta oraz białka ubić oddzielnie po czym je delikatnie połączyć. Następnie dodać koniak, rum oraz grace mleko. Delikatnie wymieszać i rozlać do szklaneczek. Posypać gałką muszkatołową.

Poncz angielski

Składniki: 2 szkl. możnej herbaty ½ torebki cukru waniliowego ½ cytryny 2-3 żółtka ½ szkl. cukru ½ szkl. rumu Sposób wykonania: Herbatę wymieszać cukrem waniliowym oraz pokrojona cytryną po czym zagotować pod przykryciem, wówczas przecedzić. Następnie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru i nie przerywając ucierania dodawać herbatę. Całość trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Zestawić…

Likier z czarnych porzeczek

Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 5 liści czarnej porzeczki 1 l wódki 3 szkl cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Porzeczki wrzucić do butelek, dodać liski porzeczek i zalać je wódką. Odstawić w ciepłym miejscu na 5-6 tygodni. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Ponownie przelać do butelek i odstawić na minimum 5…