Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Likier brzoskwiniowy

Składniki: 0,5 kg brzoskwiń 0, 5 l wódki 0,5 l syropu( cukier i woda w proporcjach 1:2) Sposób wykonania: Obrane brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do butli po czym zalać je wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Rozlać do butelek i odstawić.

Likier agrestowy

Składniki: 1 k agrestu 1 l wódki 1 l syropu (cukier woda w proporcjach 4:1) Sposób wykonania: Agrest zalać niewielka ilością wody i go lekko poddusić po czym go rozetrzeć przez sito i przełożyć do butli. Zalać go wódką i zakręcić, odstawić na 7 dni. Po tym czasie całość przecedzić i płyn wymieszać z syropem.…

Kawa z kardamonem

Składniki: łyżeczka ziaren kardamonu 4 filiżanki zimnej wody 6 łyżek zmielonej kawy ½ filiżanki pokrojonego ananasa 18 wisien z konfitur Sposób wykonania: Kardamon zalać wodą i ugotować po czym zestawić z ognia i ostudzić. Wstawić do lodówki na 1 godzinę po czym wyjąć i ponownie zagotować zaparzając w niej kawę. Kawę przelać do wysokich szklanek,…

Kawa z lodami

Składniki: ½ szkl mleka w proszku ½ szkl. zimnej wody ¼ szkl. cukru ½ szkl zimnej kawy 2 szkl. lodów Sposób wykonania: Do zimnego rondelka wsypać mleko , które zalać bardzo zimna wodą. Całość zmiksować po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo kawę wymieszaną z cukrem a później dodawać stopniowo lody. Przelać do dużych kieliszków.

Kawa po rumuńsku

Składniki: 6 łyżek drobno zmielonej kawy 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 filiżanki wody ½ szkl. śmietanki cukier cukier waniliowe Sposób wykonania: Kawę, cukier oraz kakao zalać zimną wodą po czym podgrzewać na małym ogniu. ( nie doprowadzić do wrzenia). Podgrzana kawę dosłodzić do smaku cukrem waniliowym. Przelać do filiżanek i udekorować śmietaną…