Składniki: 4 łyżki zielonej herbaty 10 dag cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru liście świeżej mięty Sposób wykonania: Zieloną herbatę zaparzyć w 4 filiżankach. Do każdej włożyć plasterek cytryny oraz imbir. Doprawić do smaku cukrem i udekorować listkami mięty.
Kategoria: Drinki
Herbata
Arabska herbata z miętą
by Karolina Fila • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.
Kawa
Cafe Frappe
by Agata Nykiel • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mleka w proszku Sposób wykonania: Kawę utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać z mlekiem i zalać całość 100 ml zimnej wody. Miksować około 15 sekund po czym rozlać do szklanek do których wrzucić jeszcze kostki lodu.
Wódka
Cytrynówka
by Gosia Żmijewska • • 0 Comments
Wódka
Jałowcówka
by Dagmara Kułakowska • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 20 suszonych jagód jałowca 1 łyżka cukru Sposób wykonania: Jagody zalać wódką. Następnie cukier rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, ostudzić i dodać do wódki. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie przefiltrować przez watę i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić na 2-3 miesiące.

