Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kawa

Kawa o pomarańczowym smaku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki bita śmietana 4 łyżki likier pomarańczowy 4 łyżki skórka z pomarańczy cukier 6 łyżeczek Sposób przyrządzenia:Likier pomarańczowy mieszamy z cukrem, a następnie rozlewamy go doczterech filiżanek, następnie zalewamy kawą. Na wierzch układamy połyżce bitej śmietany, ozdabiamy startą skórką z pomarańczy. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Kawa po turecku

Składniki: kawa mielona 5 łyżek mielony kardamon 2 łyżki cukier 4 łyżki woda 1 litr Sposób przyrządzenia:Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy kawę i łyżeczkę cukru. Zagotowujemyi zdejmujemy z ognia. Te czynność zagotowania powtarzamy jeszcze dwarazy. Odstawiamy kawę na dwie minuty, następnie rozlewamy doprzygotowanych wcześniej filiżanek. Ozdabiamy kardamonem i dosładzamywedle uznania. Przepis nadesłany na Super Konkurs…

Kawa na słodko

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki likier jajeczny 8 łyżeczek cukier 4 łyżeczki bita śmietana 4 łyżeczki Sposób przyrządzenia:Do filiżanek wlewamy po 4 łyżeczki likieru jajecznego, zmieszać go z 1łyżeczką cukru i uzupełnić filiżankę wcześniej zaparzoną kawą. Bitąśmietanę wkładamy do maszynki służącej do robienia szlaczków naciastach. Za jej pomocą robimy na wierzchu kawy delikatny szlaczek,skrapiamy…

Cappuccino Ilony

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki mleko 200 ml cukier 4 łyżeczki czekolada w proszku lub kakao 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Mleko podgrzewamy na ogniu i miksujemy. Wcześniej przygotowany, gorącynapar z kawy słodzimy i wlewamy do filiżanek., zalewamy spienionymmlekiem, na wierzch kładziemy po 2- 3 łyżki piany z mleka i posypujemykakao lub czekoladą. Przepis nadesłany na…

Kawa po irlandzku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki whisky 8 łyżek cukier 8 łyżek bita śmietana 120 ml czekolada w proszku waflowe rurki 4 sztuki Sposób przyrządzenia:Do wcześniej przygotowanych pucharków wlewamy po 2 łyżki whisky,następnie wsypujemy po 2 łyżki cukru. Mieszamy ze sobą i zalewamy gorącąkawą, następnie dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladą wproszku. Podajemy od razu…