Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kawa

Kawa o pomarańczowym smaku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki bita śmietana 4 łyżki likier pomarańczowy 4 łyżki skórka z pomarańczy cukier 6 łyżeczek Sposób przyrządzenia:Likier pomarańczowy mieszamy z cukrem, a następnie rozlewamy go doczterech filiżanek, następnie zalewamy kawą. Na wierzch układamy połyżce bitej śmietany, ozdabiamy startą skórką z pomarańczy. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Kawa po turecku

Składniki: kawa mielona 5 łyżek mielony kardamon 2 łyżki cukier 4 łyżki woda 1 litr Sposób przyrządzenia:Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy kawę i łyżeczkę cukru. Zagotowujemyi zdejmujemy z ognia. Te czynność zagotowania powtarzamy jeszcze dwarazy. Odstawiamy kawę na dwie minuty, następnie rozlewamy doprzygotowanych wcześniej filiżanek. Ozdabiamy kardamonem i dosładzamywedle uznania. Przepis nadesłany na Super Konkurs…

Kawa na słodko

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki likier jajeczny 8 łyżeczek cukier 4 łyżeczki bita śmietana 4 łyżeczki Sposób przyrządzenia:Do filiżanek wlewamy po 4 łyżeczki likieru jajecznego, zmieszać go z 1łyżeczką cukru i uzupełnić filiżankę wcześniej zaparzoną kawą. Bitąśmietanę wkładamy do maszynki służącej do robienia szlaczków naciastach. Za jej pomocą robimy na wierzchu kawy delikatny szlaczek,skrapiamy…

Cappuccino Ilony

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki mleko 200 ml cukier 4 łyżeczki czekolada w proszku lub kakao 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Mleko podgrzewamy na ogniu i miksujemy. Wcześniej przygotowany, gorącynapar z kawy słodzimy i wlewamy do filiżanek., zalewamy spienionymmlekiem, na wierzch kładziemy po 2- 3 łyżki piany z mleka i posypujemykakao lub czekoladą. Przepis nadesłany na…

Kawa po irlandzku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki whisky 8 łyżek cukier 8 łyżek bita śmietana 120 ml czekolada w proszku waflowe rurki 4 sztuki Sposób przyrządzenia:Do wcześniej przygotowanych pucharków wlewamy po 2 łyżki whisky,następnie wsypujemy po 2 łyżki cukru. Mieszamy ze sobą i zalewamy gorącąkawą, następnie dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladą wproszku. Podajemy od razu…