Pyszności na słodko. Dziś przepis na znakomity domowy budyń Natalii. Aby go wykonać potrzebujesz: mleka, czekolady i ekstraktu z wanilii.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 30 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
-
Do rondelka przelać mleko, zostawiając około 1 szklanki.Do odłożonego mleka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii, kakao oraz czekoladę startą na wiórki.Całość dokładnie wymieszać.Mleko w rondelku zagotować na małym ogniu po czym dodać resztę składników.Całość trzymać na małym ogniu energicznie mieszając, aż zacznie powstawać gęsty, jednolity budyń.Gotowy zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek czy pucharków.Udekorować według upodobań np. startą czekoladą i owocami.
Liczba porcji: 4