Składniki:
- 1i ½ szklanki mąki
- 6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
- 6 łyżek cukru
- 4 jaja
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki wódki ( ja daję Amaretto albo likier pomarańczowy )
- ok. 50g dowolnych owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu ( na zdjęciu ciasto z bananami, gruszką , brzoskwinią i pomarańczą)
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przyrządzenia:
żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i oliwę, na koniec przesianą mąkę z proszkiem i wódką.
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić sztywną pianę, połączyć ją z ciastem, formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Część ciasta wlać do formy, na wierzch wyłożyć oczyszczone i rozdrobnione owoce, zalać resztą ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170-180°C) ok. 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.
1 comment for “Ciasto z owocami”