Składniki:
- 1kg mrożonych wiśni
- 1duże opakowanie biszkoptów
- 2 łyżki masła
- 5 białek
- 15 łyżek płaskich cukru/kryształ/
- 10 dkg zmielonych orzechów laskowych
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub pół laski wanilii
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie rozmroźić wsypac do emaliowanego garnka podlać wodą która powstaje podczas rozmrażania dodać goździki i 3 łyżki cukru i zasmażyć na małym ogniu.Wystudzić i odcedzić. Opakowanie biszkoptów rozdrobnić/można biszkopty dać do woreczka i delikatnie rozdusić je wałkiem. Do garnka dać masło i roztopić je dodać okruszki biszkoptowe cynamon oraz wanilię lub cukier waniliowy. Wymieszać wszysko dokładnie i przełożyć do żaroodpornej formy /deser nie będzie wyjmowany z formy po upieczeniu/.Docisnąć okruszki do dna i wstawić do lodówki JeZeli masz całe orzechy to je zmiel /panom polecam kupić gotowe mielone orzechy laskowe/. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką. Ubij schłodzone białka dodawaj stopniowo cukir i ubijaj aż powstanie sztywna gęsta piana. Pommału dodaj orzechy i śmietankę. Na schłodzony spód ułuż wiśnie a na to pianę Wstaw deser do pikarnika nagrzanego do 160 stopni piecz aż beza będzie chrupiąca /około 30 minut/ Ten deser może przygotować każdy mężczyzna bo naprawdę trudno tu coś zepsuć i zawsze smakuje wybornie. Proponuję do niego lekkie półsłodkie wino lub nalewkę wiśniową.Do tego cicha muzyka i to będzie udany wieczór z okazji Dnia Kobiet.
1 comment for “Ciasto na Dzień KOBIET”