Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto galaretkowo-owocowe

Składniki:
CIASTO I:

  • 3 jajka
  • 3łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

CIASTO II:

  • 3 jajka
  • 2łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła
  • 1 łyzka kakao
  • sok z 1/2 cytryny

MASA Z SERKÓW:

  • 2 serki homogenizowane
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka bananowa
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze

Sposób przyrządzenia:
CIASTO I:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
CIASTO II:
Wykonujemy tak samo jak ciasto I-wsze (dodajemy kakao).
MASA BUDYNIOWA:
Obie mąki rozprowadzamy w 1/2 szkl. zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzone mąki i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Masło ucieramy na puch i w trakcie ucierania dodajemy po łyzce zimnego budyniu. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao.
MASA Z SERKÓW:
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1/2 litra wody. Gdy ostygną ale nie stężeją całkowicie wlewamy je powoli do serków i ubijamy mikserem.
SKŁADANIE CIASTA:
Na jasnym biszkopcie rozsmarowujemy masę kakaową. W ciemnym biszkopcie wykrawamy kieliszkiem dziurki i wykładamy go na masę kakaową. Do otworów w ciemnym cieście wkładamy plasterki bananów i zalewamy tężejącą galaretką bananową. Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki. Następnie smarujemy ciasto masą z serków. Układamy na niej wycięte wcześniej kółka z ciemnego ciasta i lekko je wciskamy. Gdy masa z serków stężeje, wykładamy na nią masę cytrynową. Układamy na niej plasterki pomarańczy i zalewamy galaretką pomarańczową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. SMACZNEGO.

1 comment for “Ciasto galaretkowo-owocowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *