Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto cytrynowe Kasi

Tym razem przepis dla miłośników domowych wypieków czyli przepis na pyszne cytrynowe ciasto. Przepis zawiera: cytrynę, margarynę, mąkę oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem.
    Wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę.
    Następnie do miski przełożyć margarynę i wsypać do niej cukier.
    Całość utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
    Na sam koniec wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Mieszać do połączenia się wszystkich składników.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *