Składniki:
- 1szlanka cukru
- 1cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 4 jabłka
- bakalie: rodzynki, orzechy, suszone śliwki(garść)
- cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następni, stale miksując, powoli wlewamy olej. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i delikatnie mieszamy łyżka, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i bakalie(suszone śliwki wcześniej kroimy w kawałeczki).Mieszamy.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez: Magdalena Szalbot