Składniki:
• 1 szklanka miękkiego masła
• 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (ostudzić)
• 1 1/2 szklanki przesianej mąki
• 1/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
• dodatkowy cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Włożyć masło i cukier puder do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Mieszając, dodawać rozpuszczoną kawę i mąkę.
Przełożyć ciasto do strzykawy cukierniczej z gwiaździstą końcówką średniej wielkości. Na natłuszczoną blachę wycisnąć gwiazdki o 2-centymetrowej średnicy, zachowując między nimi odległość 2 cm. Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na 5 minut, po czym odstawić na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.
Złożyć po dwa ciastka, przekładając stopioną czekoladą, a potem posypać cukrem pudrem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.