Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mleczne

Przepisy na wykonanie produktów mlecznych. Przepisy na jogurt, ser, kefir, koktail mleczny, twaróg etc.

Kasza manna na z bakaliami

Składniki: 3 łyżki kaszy manny szklanka mleka łyżka masła cukier rodzynki (ewentualnie inne bakalie według uznania) Sposób przyrządzenia: Kaszę mannę przyrumienia się na suchej patelni (trzeba uważać żeby nie przypalić). W rondelku rozpuszcza się masło, do którego dodaje się kaszę. Cały czas mieszając zalewa się mlekiem, słodzi się (zależy kto ile lubi) i dorzuca się…

Zupka Nic

Składniki: 1 litr mleka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 4 jajka pół szczypty soli opcjonalnie kisiel (polecam żurawinowy) Sposób przyrządzenia: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodajemy 4 łyżki cukru i owe pół szczypty soli, aby piana, którą za chwilę ubijemy była naprawdę sztywna. Do żółtek dosypujemy pozostałe 4 łyżki cukru oraz cały cukier waniliowy.…

Jogurt domowy

Po co płacić dużo za jogurt (około 6-9 zł za litr), jeśli można zrobić go samemu? Zajmuje to chwilkę, na przykład podczas przygotowywania porannej kawy. I kosztuje niewiele. Na początek trzeba zainwestować i kupić mały pojemniczek jogurtu w sklepie. Polecam jogurt „Bakoma” albo firmy „Maluta”. Są to jedyne znane mi na polskim rynku marki przypominające prawdziwy jogurt bałkański. Litr słodkiego mleka 3,2 % tzw świeżego, zwykłego pasteryzowanego z torebki, byle nie UTH (oczywiście ideałem jest mleko prosto od krowy) należy silnie zagrzać aż przy styku z garnkiem zaczną powstawać bąbelki. Mleko należy zagrzać do temperatury około 60 stopni. Jeżeli się nie ma termometru, należy włożyć palec, temperatura jest dobra jeśli można wytrzymać 10 sekund. Następnie zahartować jogurt stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka, na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć puchową poduszką Pozostawić na kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt. Ja najlepiej lubię sam jogurt, ale może być on bazą do koktajli owocowych, deserów, dressingów, sosów do sałatek itp, itd

Jogurt na sposób grecki

Jogurt grecki jest bardzo gesty i kremowy- zawartość tłuszczu około 10%.
 

Składniki:

• 2 litry mleka (najlepsze efekty z mleka pasteryzowanego tłustego 3,2%)
• opakowanie jogurtu naturalnego (wystarczy kilka łyżek) musi mieć żywe kultury bakterii
• opcjonalnie opakowanie słodkiej śmietanki