Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jajka oliwkowo-łososiowe

Składniki: •  6 jajek •  2 łyżki majonezu •  3 łyżki naturalnego jogurtu •  3 plastry wędzonego łososia •  16 zielonych oliwek •  kilka gałązek koperku •  sól Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka, rozetrzeć je z łyżką majonezu na jednolitą masę. Dodać resztę majonezu oraz jogurt, przyprawiać…

Jajka marynowane z cebulką

Składniki: •  8 jajek przepiórczych •  1/2szklanki octu •  czerwona cebula •  3 łyżki cukru •  2 ząbki czosnku •  10 ziaren pieprzu •  2 ziarna ziela angielskiego •  1/2 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, dodać ocet, cebulę, czosnek,…

Pasta jajeczna

Składniki: 3-4 jaja 1 cebula 1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie) sól, pieprz majonez musztarda Sposób przyrządzenia: Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Jajka w sosie z koreczków helskich (polskie anchois)

Składniki: 5 jajkek ugotowanych na twardo kila łyżeczek wyprażonych, posiekanych orzechów nerkowca Sos: kilka łyżek serka homogenizowanego  1 puszka koreczków helskich  2 łyżki majonezu , 1 łyżeczkatartego chrzanu  2 łyżki posiekanyc orzechów nerkowca sól, biały pieprz Sposób wukonania: Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Zmiksować składnii sdosu i doprawić.…