Wydawnictwo RM oraz Pychotka.pl prezentuje trzy nowości książkowe które w tym momencie są już dostępne w handlu. Prezentacja tych książek jest dla mnie tym większą przyjemnością gdyż są to pierwsze wydawnictwa pod patronatem portalu pychotka.pl
Każda z tych książek ilustrowana jest doskonałymi zdjęciami – wiec każdy „wzrokowiec” znajdzie coś dla siebie… a niektóre przepisy wyglądają …
Więcej książek na stronie wydawnicta rm.com.pl
Gorące napoje, czyli nie tylko kawa i herbata – Louise Pickford
Rozpieszczające gorące czekolady, wspaniałe kawy, herbatki, napary łagodzące stres i choroby, aromatyczne poncze, koktajle mleczne i wiele innych rozgrzewających napojów idealnych na chłodne dni – tak niezwykłego zestawu przepisów próżno szukać w innych ksiażkach.
Rozdział Kawy przedstawia przepisy na klasyczne napoje z całego świata, takie jak kawa po irlandzku czy kawa po turecku, oraz parę rzadziej spotykanych, np. dyniowe latte i kawę mokka z syropem klonowym.
Herbaty i napary to rozdział z przepisami zarówno na herbaty tradycyjne, jak i na wykwintne napoje: indyjską masala ćaj, tisane ze świeżej mięty czy herbatę lawendową. Rozdział Gorące czekolady to fantastyczny asortyment odżywczych i kojących gorących napojów czekoladowych. Oprócz przepisów klasycznych można tam znaleźć kilka niebanalnych pomysłów, takich jak „miętowe marzenie” czy dekadencka gorąca czekolada z migdałową bitą śmietaną. Na coraz krótsze dni i kąsające zimowe chłody najlepszym lekarstwem są rozgrzewające
Poncze i koktajle z m.in. karaibską kawą z rumem i Malibu, gorącym grogiem, szwedzkim glöggiem i pomarańczowym grzańcem. Rozdział Napoje mleczne zawiera przepisy na wiele pysznych napojów głównie dla dzieci, takich jak mleczko przed snem z uspokajającą lawendą i krzepiącym miodem oraz obłędnie słodki chruper z masła orzechowego.
Najlepsze ciasta świata
W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Starannie dobrane składniki, dostępne w naszych sklepach, łączą w sobie niezwykłe smaki i aromaty.
Sycylijski jabłecznik lub syryjskie ciasto orzechowe możesz podać do popołudniowej herbaty. Po pikantnym obiedzie warto zjeść hinduski bananowiec jogurtowy lub przepyszne ciasteczka pomarańczowe z kardamonem. Chińskie ciasto z syropem imbirowym będzie doskonałym zakończeniem posiłku w stylu azjatyckim. Możesz także rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem meksykańskiego ciasta czekoladowego. W książce podano także przepisy na ciasta na ostro. Desery te są często serwowane na przyjęciach ze szwedzkim stołem lub piknikach.
Najlepsze serniki świata
W książce tej zebrane zostały przepisy na serniki z krajów europejskich, Ameryki, regionów tropikalnych i państw azjatyckich. Znajdziesz wśród nich przepisy nie tylko na smakołyki dobrze znane, lecz także na te wymyślne, urzekające bogactwem smaków.
Niektóre z nich będą doskonałe na letnie przyjęcia w ogrodzie, np. sernik miętowy na zimno, z owocami leśnymi lub malinami. Inne, jak na przykład czekoladowo-pomarańczowy lub z likierem amaretto z przyjemnością zjesz do kawy. Jeden kawałek egzotycznego sernika z dodatkiem dyni, fig, owoców passiflory i liczi to zdecydowanie za mało – na pewno sięgniesz po dokładkę.
Mile zaskoczysz gości, podając po obiedzie orientalny sernik z kardamonem i limonką, włoski lub z gujawą i truskawkami.
Składniki niezbędne do zrobienia tych smakołyków dostępne są w naszych sklepach. Przepisy zawarte w książce nie są skomplikowane, co sprawia, że nawet osoby niezbyt doświadczone w pieczeniu będą mogły bez trudu przygotować te niezwykłe słodkości.