Skład:
- 1,2 kg mielonego twarogu
- 1 palma
- 1 szklanka cukru
- 7 jaj
- mleko
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- całe dzikie mnóstwo bakalii
- cukier wanilinowy
- olejek migdałowy (albo jaki kto lubi)
- herbatniki
Sposób przyrządzenia:
Tłuszcz i cukier rozpuszczamy, mieszamy masę i dodajemy ser, olejek i cukier wanilinowy, wrzucamy rozbite jaja i powoli mieszamy. Gdy się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń (ja z reguły na ilość mleka przeznaczoną na jeden budyń daję 1,5 paczki budyniu, żeby było gęste), masa pyrka się trochę a ja cały czas mieszam. Foremkę wykładamy ciasno herbatnikami, wlewamy masę do formy, wkładamy całość do lodówki, aż porządnie zgęstnieje.
Czasem wychodzi mi troszkę rzadka ta masa, ale jest tak dobra, że nikomu nie przeszkadza, że musi to jeść łyżką.