Składniki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jaj (białka ubić)
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kakao
- orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone lub jakiekolwiek inne bakalie dostępne w domu (ok.1-1,5 szklanki po posiekaniu).
Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę i bakalie. Wymieszać z ubitą pianą z białek. Babkę dosyć ciężko się kręci, jest bardzo gęsta, ale tak ma być.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 160-170 stopni
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez Dominika Ołdziejewska