Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocna babka z bakaliami

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj (białka ubić)
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kakao
  • orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone lub jakiekolwiek inne bakalie dostępne w domu (ok.1-1,5 szklanki po posiekaniu).


Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę i bakalie. Wymieszać z ubitą pianą z białek. Babkę dosyć ciężko się kręci, jest bardzo gęsta, ale tak ma być.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 160-170 stopni
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez Dominika Ołdziejewska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *