Skład:
- 200g maki
- 120g masła
- 100g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6g speculaas przypraw – 1 łyżka
- sól
- 50g migdałów
Przyprawa speculaas:
- 20g cynamonu
- 10g zmielonej gałki muszkatelowej
- 5g zmielonych gożdzików
- szczypta kardamonu
- (10g przypraw na 250 – 300g mąki)
Sposób przyrządzenia:
Migdały posiekać (bez obierania) Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać masło i wyrobić ciasto ręką. Dodać migdały. Można dodać trochę mleka, ciasto stanie się bardziej elastyczne. Rozwałkować ciasto na grubość 1/3cm. Wycinać ciasteczka kieliszkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C ) i piec przez ok.20min.
1 comment for “Speculaasjes”