Składniki:
- po 25 dag masła i cukru
- 4 jajka
- po torebce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
- 1/8 l mleka
- bita śmietana i kakao do dekoracji
- 2 łyżki kawy mokka
- 1/2 kg mąki
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijać po 1 jajku. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Formę wysmarować tłuszczem i wsypać bułkę tartą. Umieścić w formie 2/3 ciasta. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Wymieszać ją z resztą ciasta, położyć je ma białej warstwie. Dla uzyskania efektu marmurka wbić w kilka miejsc masy widelec i okręcić go. Piec 70 minut w temp. 175 stopni.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz