Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodka babka kawowa

Składniki:

  • po 25 dag masła i cukru
  • 4 jajka
  • po torebce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  • 1/8 l mleka
  • bita śmietana i kakao do dekoracji
  • 2 łyżki kawy mokka
  • 1/2 kg mąki
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijać po 1 jajku. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Formę wysmarować tłuszczem i wsypać bułkę tartą. Umieścić w formie 2/3 ciasta. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Wymieszać ją z resztą ciasta, położyć je ma białej warstwie. Dla uzyskania efektu marmurka wbić w kilka miejsc masy widelec i okręcić go. Piec 70 minut w temp. 175 stopni.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *