Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- około szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
Toping:
- sos pomidorowy
- ¼ puszki ananasów
- 100 g szynki
- 250 g sera
- 1 łyżka oleju
- zioła: oregano, bazylia, jeśli możliwe świeże
Wykonanie:
Pokruszyć drożdże, włożyć do miseczki, wymieszać z małą ilością ciepłej wody, cukrem i trzema łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w cieple miejsce.
Następnie przesiać resztę mąki, wlać drożdże, dodać sól. Zagniatając dodawać wodę – powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na jeszcze 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem, zagnieść jeszcze chwile i rozwałkować
Ułożyć podstawę pizzy na blasze, posmarować olejem, następnie sosem pomidorowym.
Pokroić szynkę w cienkie plasterki, ułożyć na sosie, całość posypać serem i na wierzch ułożyć pokrojonego ananasa. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
1 comment for “Pizza hawajska 2”