Składniki:
– 800 g filetów z tilapi pokrojonych na paluszki
Marynata:
– lekko ubite białko z jednego jajak
– drobno posiekana natka kolendry (lub dwie łyżki natki pietruszki i dwie łyżki soku z limonki lub cytryny)
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cukru
– pieprz
– łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Ciasto:
– 300 g mąki
– 50 g skrobi kukurydzianej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– jedno jajko
– łyżeczka soli
– 6 łyżek wody
– łyżeczka oleju
Wykonanie:
Ze składników przygotować marynatę i marynować rybę, przez co najmniej 20 minut.
W tym czasie przygotować ciasto z podanych składników, dokładnie je mieszając.
Maczamy zamarynowane kawałeczki ryby w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż będą złotobrązowe.
2 comments for “Tilapia – chrupiące filety”