Składniki:
– 3 żółtka
– 3 łyżki śmietany
– łyżka cukru pudru
– łyżka spirytusu
– 20 dkg mąki
– 50 dkg smalcu do smażenia
Wykonanie:
Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
Ciasto rozwałkować na 3 mm.
Wykroić pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
Smażyć w dużej ilości smalcu (wiem że nie zdrowo!) bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić.
Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę ręcznik papierowy, aby odciągnąć tłuszcz, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.
1 comment for “Faworki Maćka”